Kui hooldekodusse kas ei taha või ei saa...

Saarte Hääl
Copy
Ene Vahter.
Ene Vahter. Foto: Saarte Hääl

“Praegu saab Saaremaal koduteenust üle 450 inimese, kõrvalabi ja hooldust vajavate inimeste arv suureneb aga pidevalt. Meie oleme paindlikud ja valmis oma teenust laiendama, et tagada koduteenus võimalikult paljudele abivajajatele,” kirjutab Kuressaare Hoolekande juhataja Ene Vahter.

1. juulist 2023 jõustub hooldusreform, mis tähendab, et kohalikud omavalitsused saavad riigi antud raha kasutada üldhooldusteenuse korraldamiseks ja koduteenuse arendamiseks. Koduteenuse eesmärk on täisealise isiku iseseisva ja turvalise toimetuleku tagamine kodustes tingimustes, säilitades ja parandades tema elukvaliteeti.

Kui inimene ei ole nõus hooldekodusse minema või abivajaduse hindamise järgi ta hooldekodukohta ei vaja, siis on võimalik osta tasulist teenust hinnakirja alusel Kuressaare Hoolekandest. Kuressaare Hoolekanne osutab koduteenust kõigil nädalapäevadel hommikul kella kaheksast õhtul kella 20-ni üle Saaremaa. Praegu on valla sotsiaaltööspetsialisti poolt hinnatud ja suunatud koduteenuse soodushind ühe korra eest 4 eurot. Koduteenuse ühe tunni omahind on 20 eurot.

Meie töötajad on väga hea ettevalmistusega ja enamik neist on kvalifitseeritud. Koduhooldajail tuleb oma ametis teha, osata ja jõuda palju. Nad peavad iga ilmaga autoga sõitma, seadusandlust tundma, abivajaja eest asju ajama, poes käima, talvel lund lükkama. Neil tuleb klientidele tuppa vedada korvitäite kaupa küttepuid ja ämbritäisi vett. Samuti peab koduhooldaja väga hästi kursis olema ergonoomikavõtetega.

Me ei saa valida klienti, kellele abi osutame. Koduhooldajad ei tea kunagi, mis neid kliendi kodus ees ootab – kas klient või mõni ta pereliige on napsutanud või hoopis agressiivne. Samuti tuleb koduhooldajail arvestada koduloomade käitumisega. Selline on koduhooldaja argipäev.

Tihti puuduvad klientidel vajalikud abivahendid. Viimase lumetormi ja elektrikatkestuse ajal olid koduhooldajad kohati ainsad, kes tagasid inimestele eluks vajaliku ja olid sidepidajaiks lähedastega. Oleme kasutusele võtnud vallavalitsuse ostetud ravimidosaatorid, mõned häirenupud (teenus tuleb Medi firmalt osta), oleme katsetanud koduandurit. Kahjuks on huvi nutikate abivahendite vastu väike.

Oma teenuse kajastamiseks ja arvestuse pidamiseks kasutame tarkvaraprogrammi Fleet Complete. Seetõttu võiks koduteenusel olevatel klientidel olla nutiseadmed, et koduhooldajaga vajadusel kontaktis olla.

Kuressaare Hoolekanne on arengule suunatud ja püüab uute trendidega kaasas käia. Meie tööga tullakse tutvuma Eestimaa eri paigust ning ülikoolid tõstavad Kuressaare Hoolekannet sotsiaalvaldkonna õppekavades esile hea eeskujuna. Kuulusime sotsiaalkindlustusameti juhitud koduteenuse teenusedisaini projekti meeskonda, osalesime kvaliteedijuhiste väljatöötamisel.

Vaatamata sellele, et Kuressaare Hoolekande koduhooldajail tuleb teha ja jõuda palju, on meie töötajate palk siiski väga madal. Kahjuks suureneb vahe haigla ja hooldekodu hooldustöötajate palkadega pärast 1. juulit veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles