MAAILM Ahvenamaa: kas lõpp neutraliteedile ja demilitariseerimisele?

Urmas Kiil
Copy
JÄÄB VÕI MITTE? Vene konsulaat Ahvenamaa pealinnas Mariehamnis avati üsna pea pärast Talvesõja lõppu 1940. aastal. Diplomaatilise esinduse peaülesanne oli jälgida saarte demilitariseeritust. Nüüd kõlavad Soomes hääled, et konsulaat tuleb sulgeda. Soome valitsus on otsusega viivitanud, ilmselt kartes, et venelased võivad vastukaaluks sulgeda Soome peakonsulaadi Peterburis. Neljapäeval aga teataski Vene välisministeerium, et vastuseks Vene diplomaatide väljasaatmisele Soomest juunis tuleb Soomel 1. oktoobrist sulgeda oma Peterburi peakonsulaat. Nüüd kavatseb Soome omakorda sulgeda Venemaa peakonsulaadi Turus.
JÄÄB VÕI MITTE? Vene konsulaat Ahvenamaa pealinnas Mariehamnis avati üsna pea pärast Talvesõja lõppu 1940. aastal. Diplomaatilise esinduse peaülesanne oli jälgida saarte demilitariseeritust. Nüüd kõlavad Soomes hääled, et konsulaat tuleb sulgeda. Soome valitsus on otsusega viivitanud, ilmselt kartes, et venelased võivad vastukaaluks sulgeda Soome peakonsulaadi Peterburis. Neljapäeval aga teataski Vene välisministeerium, et vastuseks Vene diplomaatide väljasaatmisele Soomest juunis tuleb Soomel 1. oktoobrist sulgeda oma Peterburi peakonsulaat. Nüüd kavatseb Soome omakorda sulgeda Venemaa peakonsulaadi Turus. Foto: Wikimedia Commons

Venemaa sissetungi hirmus lõid mõned Ahvenamaa elanikud tagavaraväelastest koosneva ühenduse ja nõuavad sõjaliste õppuste korraldamist. Saarestiku võimud eelistaksid aga demilitariseerituse staatust säilitada, seda vähemalt praegu.

Ajakirjanik Morten Jentoft kirjutab Norra riigiringhäälingu (NRK) veebilehel ilmunud artiklis, et reservistide ühenduse näol on tegemist Ahvenamaa esimese sõjalise organisatsiooniga. Selle loonud inimesed soovivad teha lõpu saarte demilitariseerituse ajaloolisele traditsioonile. Praegu korraldavad nad sageli avalikes kohtades marssimisi ja nõuavad kohalikelt võimudelt luba laskeharjutuste korraldamiseks, et tõsta oma sõjalist ettevalmistust.

“Meil on juba 80 liiget, see siin olen mina, tema on aga minu naine,” ütles reservistide ühenduse üks eestvedajaid Jonas Back, kui ta Mariehamni ühes kohvikus näitas NRK ajakirjanikule tänavu aprillis Ahvenamaal toimunud 25 km pikkuse sõjalise kiirrännaku ajal üles võetud fotot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles