JUHTKIRI Vöö koomale

Saarte Hääl
Copy
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Emil Kalibradov/ Unsplash

Saaremaa valla loomisel kiideti uue omavalitsuse suurt potentsiaali oma elanike elujärje parandamisel ja investeeringute tegemisel.

Esimesel neljal aastal jõuti täita päris suur hulk liitunud valdadelt kaasavarana saadud investeerimissoove, osa jäi paraku joone alla ja lubati töösse võtta niipea, kui rahakott lubab.

Täna oleme üsna samas olukorras, kuid väljavaated ühe või teise plaani elluviimiseks tunduvad kesisemad, sest viimaste aastate kiire kulude kasvu tingimustes on valla rahaline seis keeruline.

Kokkulöödud numbrid valla uues eelarvestrateegias aastateks 2024–2027 näitavad, et tuleval aastal saab vald erinevate objektide finantseerimiseks välja käia pisut üle kümne miljoni euro.

Kolm aastat hiljem, 2027, ei plaanita aga enam ühtki investeeringut ei kultuuri, hariduse ega sotsiaalvaldkonda ning teid remontida suudab vald üksnes piiratud määral.

Tõsi, see on tänane prognoos, kusjuures konservatiivne, sest järgneval neljal aastal arvestatakse siiski tulude suuremat kasvu võrreldes kuludega. Nõndasamuti nähakse valla laenukoormust poole väiksemana võimalikust ülempiirist.

Optimismi võiks sisendada ka asjaolu, et valla maksumaksjate arv on viimastel aastatel tasapisi kasvanud, nii nagu ka isiku kohta makstav tulumaks.

See ei vähenda aga ilmselgelt pettumust kogukondades, kes on lootnud ühe või teise vajaliku objekti töössevõtmist. Vallavalitsus küll ütleb, et soovib elanike ja kogukondade arvamust eelarvestrateegia eelnõule, aga varasema praktika põhjal on karta, et arvesse seda vaevalt võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles