JUHTKIRI Mida tähendab, et “saarlased punajurakat ei taha”? (1)

Copy
Tehumardi monument
Tehumardi monument Foto: Gert Lutter / Saarte Hääl

Ma ei ole kuulnud, et keegi oleks Saaremaal viimasel ajal rääkinud sellest, et üht meie ajaloo olulist etappi, verist Tehumardi lahingut meenutav obelisk, maasse rammitud mõõka kujutav skulptuur tuleks eemaldada. Üks mandri ajaleht pani aga paar päeva tagasi oma pealkirja just sellise väite: “Saarlased punajurakat ei taha, muinsuskaitse peab kunstiks!”

Muidugi võib öelda, et ajalehes saab väita mida iganes, kuid nii põhjapaneval väitel võiks veidi rohkem tagapõhja olla kui kahe allika sõnad, ilmselt veel osaliselt valesti mõistetud. Loomulikult võib igaüks öelda oma arvamuse, kuid lõplike järelduste tegemiseks tuleks suhelda suurema hulga inimestega. Pealegi on Tehumardi ausamba teemal varem korduvalt arvamust avaldatud ja pigem ollakse Saaremaal seda meelt, et las ta olla. Täpsemalt – vallavalitsus leiab, et obelisk tuleks mõnevõrra ümber teha, mälestamaks kõiki sõjas hukkunuid ja miks mitte pikemas perspektiivis anda monumendile ka mingeid uudseid funktsioone.

Teine asi on obeliskist sada meetrit eemal, Kuressaare–Sääre tee ääres asuva vennashaudade platsiga. Nagu suve hakul sõjamuuseumi kaevamised Saaremaal näitasid, olid “vennashauad” vaid nime poolest hauad, sest näiteks Tagavere monumendi juurde polnud maetud ühtegi langenut. Sarnane seis oli teistegi hauakohtadega.

Täpselt nii nagu ülejäänud Saaremaa eri paikadesse rajatud sõjahaudu, soovib Saaremaa vallavalitsus Tehumardi hauaplatsi samuti likvideerida. Muinsuskaitse pole sellega seni päri, leides, et see tuleks säilitada neutraalsete kirjade või tühjade plaatidega: “Kunstiajaloolisest ja muinsuskaitselisest vaatenurgast tuleks memoriaal säilitada terviklikult.”

Sõjamuuseumi arheoloog Arnold Unt leiab, et seal pole pikalt mõelda midagi, vaja on otsust, siis plats lahti kaevata ja sõdurite kondid kalmistule ümber matta. Vallavanem Mikk Tuisk lisab, et seejärel tuleks kogu punapropaganda sealt ära koristada ja plats puhtaks teha.

Hea oleks teada, mida saarlased sellest plaanist arvavad. Tehkem häält!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles