Saarlased lähevad hiidlastega tantsima

Saarte Hääl
Copy
Kuljus
Kuljus Foto: Erakogu

Salme Valgemäe 110. sünniaastapäeva auks esinevad Hiiumaa rahvatantsijad ja Pillisõprade Selts koos Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansambliga Kuljus - kus tantsimas ka kümmekond saarlast - 12. augustil Kärdla Laululaval ühise kontserdiga “Koduhoov”. 

"Saarlasi on meie seas üle kümne kindlasti ja seepärast said meil juba parvlaeval hiidlaste anekdoodid hea hoo sisse," ütles Kuljuse saarlasest kunstilise juhi assistent Reet Sillavee.

Kuljus
Kuljus Foto: Erakogu

"Kindlasti on homme saarlasi ka meid vaatama tulemas, nende hulgas ka hiljuti Niina ja Alfred Raadiku stipendiumi saanud Saaremaa tantsujuht Eena Mark," teadis ta.

Tänukummardus tunnustatud Hiiumaa tantsujuhile on pealtvaatajatele prii ning kontserdile järgneb simman Pillisõprade Seltsi saatel.

Hiiumaal justkui tantsukingades sündinud Salme Valgemäe andis oma eluajal eesti rahvatantsu arengusse hindamatu panuse.

Lisaks kümnete autoritantsude loomisele ning mitmete rühmade juhendamisele pani Salme 1949. aastal aluse Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansamblile Kuljus, mida ta seejärel 25 aastat juhtis. Kuigi elu viis Salme koos perega pealinna juba 7-aastaselt, jäi tõeline kodutunne alatiseks Hiiumaale mereranda.

“Kuljus külastas oma noorusaastatel pidevalt Hiiumaad ning osales kohalike rahvatantsijatega ühistel tantsupidudel. Ansambli juubeliaasta eel on meil suur rõõm koos hiidlastega meenutada neid külaskäike, tähistada meie ansambli loojat ja seda unikaalset looduskaunist paika, kus sündisid mitmed Salme loodud rahvatantsu kullafondi kuuluvad tantsud,” sõnas Kuljuse kunstiline juht Marina Kuznetsova.

Armastatud tantsujuhi 110. sünniaastapäeva tähistamiseks paigaldab tantsuansambel Kuljus Tahkuna tuletorni juurde Salmele pühendatud ning helgelt heliseva mälestuspingi. Selle austusavaldusega avab ühtlasi tantsuansambel Kuljus ka oma juubelihõngulise 75. hooaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles