JUHTKIRI Kui eesriie avaneb

Saarte Hääl
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Neljapäeval esietendub Kuressaare teatris järjekordne algupärand, mis viib vaatajad teise ilmasõja järgsetesse aastatesse ja võtab vaatluse alla Kuressaare teatri enda.

Publikut ja lava eraldav eesriie on piir, mis hoiab lahus pärismaailma ja lavamaagia. Niikaua kuni eesriie jääb suletuks, mahuvad mõlemale poolele vaid aimamised. Päris-

ilmas nuputatakse, mida seal lava nõiaköögis küll kokku vaaritatakse ja laval omakorda püütakse ette kujutada, mismoodi pärismaailm nende pakutavale võiks reageerida. Eesriide avanedes kaob nähtav ja nähtamatu piir ja kaks maailma puutuvad mõneks ajaks kokku.

Võib arvata, et kontaktpind saab seda tihedam, mida lähedasem on pärisilmale lavalt kiirgav lugu. Mingitel hetkedel võib juhtuda, et kaks maailma saavad päris üheks.

Kuressaare teater on aastate jooksul toonud lavale terve rea lavastusi, mis moel või teisel saarte ja saarlastega seotud. Kustutamaks kohaliku vaataja janu ja toitmaks meretagust müüti. Kohapärimuslike algupärandite väljatoomine on sätestatud suisa teatri arengukavas, aga ühe saarel asuva teatri jaoks on see orgaaniline ja iseenesestmõistetav ka ilma tähtsate dokumentideta. Kes siis veel peaks meie lugusid jutustama kui mitte meie ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles