KURB KUULDA Läänemere seisund pole paranenud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Läänemeri
Läänemeri Foto: shutterstock.com

Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni (HELCOMi) täna avaldatud Läänemere seisundihinnangu aruande kohaselt pole mere seisund viimase kuue aasta jooksul paranenud. Rannikukaladest on heas seisundis vaid merilest, Liivi ja Botnia lahe räim ning Botnia lahe rääbis. Hallhülge arvukus küll kasvab, ent viigerhüljeste arvukus väheneb.

Kuigi Läänemere kaitsele pööratakse aasta-aastalt rohkem tähelepanu ning rahvusvahelised nõuded mere seisundi hoidmiseks karmistuvad, ei ole see veel oodatud muutusi toonud. Kindlasti on üheks põhjuseks asjaolu, et Läänemeres võtavadki muutused aastakümneid aega, kuid määrav on siiski inimtegevuse jätkuv mõju merekeskkonnale.

Läänemere seisundi hindamisel vaadati mere elupaikade, kalavarude, veelindude ja mereimetajate olukorda. Samuti mõõdeti eutrofeerumist, ohtlike ainete sisaldust, mereprügi levikut, kalapüügi mahte ning elupaikade kahjustuste ulatust meres. Mõnede elupaikade osas näitavad hinnangud halba seisundit kogu Läänemeres, eriti Läänemere avaosas, kus on kasvanud hapnikupuudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles