MAAILM Jõulutoiduks ööliblika röövikud või hapendatud ürrid?

Copy
Valgurikkad mopaani tõugud ei ole küll puhtalt jõulutoit, kuid enamasti on nad Lõuna-Aafrika jõululaual kohal.
Valgurikkad mopaani tõugud ei ole küll puhtalt jõulutoit, kuid enamasti on nad Lõuna-Aafrika jõululaual kohal. Foto: Wikipedia

Xmas on õigupoolest kreekapärane variant Jeesuse nimest Xristos. Enne kristluse levikut tähistasid paljud kultuurid talvist pööripäeva kui päikese taassünni püha, kuid just Kristuse sünnipäeva tähistamise komme pidustuste ja söömingutega vallutas maailma alates 15. sajandist.

Tuletame siinkohal meelde, et esimene linnarahvale mõeldud jõulukuusk kogu maailmas toodi Tallinna Raekoja platsile aastal 1441. Kuid sugugi mitte igal pool ei tooda kuuske tuppa, nagu ei ole globaalseteks trendideks verivorst ja sült jõululaual, rääkimata jõululaupäeval sauna kütmisest või ringikäivast kapast vahutava jõuluõllega.

Hispaanias varieeruvad toidud piirkonniti, aga üleriigiliseks jõuluhitiks on turrónid (pildil) ehk peamiselt röstitud magusatest mandlitest ja meest valmistatud maiustused, mis õigupoolest on mauride pärand ehk pärit ajast, mil suurem osa Pürenee poolsaarest oli islamistlik kalifaat.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles