Hüvasti, dr Saima Koit – unustamatu arst ja hea kolleeg

Saarte Hääl
Copy
Dr Saima Koit
(20. oktoober 1939 – 5. veebruar 2024)
Dr Saima Koit (20. oktoober 1939 – 5. veebruar 2024) Foto: Erakogu

Saaremaa arstide kogukond on leinas, sest 5. veebruaril lahkus teenekas kõrva-nina-kurguarst dr Saima Koit, kauaaegne hea kolleeg ja tore sõber.

Saima Koit sündis Valjalas. Pärast Orissaare keskkooli lõpetamist läks tark tüdruk 1958. aastal õppima Tartu ülikooli kindla tahtega inimesi aidata ja valis arsti eriala.

Pärast ülikooli lõpetamist 1964. aastal sai Saima esimeseks ja ainukeseks jäänud tööpaigaks Kuressaare haigla, kus oli suur vajadus kõrva-nina-kurguhaiguste arsti järele. Just selles erialas leidis dr Koit oma kutsumuse.

Aktiivse ja kirurgias osava arstina hakkas ta Kuressaares tegema erinevaid operatsioone – küll eemaldas haigeks jäänud mandleid, avardas põskkoopaid ja ravis kõrvu. Palju on keskealisi ja vanemaid saarlasi, kelle põskkoopaid või kõrvu on ravinud just dr Koit. Tol ajal polnud ju veel perearste ega igas arstikabinetis kõrvapeeglit.

Olles üks nõutumaid oma kitsa eriala spetsialiste, jäi dr Saima Koit ikka lihtsaks ja sõbralikuks naerusuiseks kolleegiks ning toredaks inimeseks. Kõrvaarsti kabineti õed jäid dr Koidu kõrvale aastateks, sest töökeskkond oli rahulik, korraldused lihtsad ja loogilised. Ka patsiendid olid harjunud rahuliku, sõbraliku ja oma erialal väga pädeva arstiga. Kui dr Koit 2011. aastal Kuressaare haiglast pensionile läks, jäid kolleegid ja paljud patsiendid kogenud arsti igatsema.

Pensionipõlves pühendus dr Koit tütre pere toetamisele vanaemana. Ta osales Saaremaa Arstide Seltsi tegemistes, suhtles sõprade ja kolleegidega. Aitas sõpru suvel põllu- ja aiatöödel, oli tarmukas ja elurõõmus.

Elul on omad seadused. Kurb on, kuid meil tuleb leppida sellega, et kohtume Saima Koiduga vaid oma mälestustes.

Rahulikku teed igaviku poole, suurepärane arst ja unustamatu inimene, dr Saima Koit!

Saaremaa Arstide Selts

Kuressaare Haigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles