Inimene, ületarbija ja looduse pilastaja

Morten Kosk
Copy
Morten Kosk.
Morten Kosk. Foto: Erakogu.

"Inimeseks olla on imelihtne. Ole vastikust naabrist üle, ehitades temast kõrgema ja fallilisema pilvelõhkuja, ignoreeri täielikult endast alamaid, olgu nad liigikaaslased või mitte, ning ürita toksilisest konkurentsist, sõdimisest ja süütundest tekkinud auk hinges millegagi täita," ütles oma kõnes Saaremaa gümnaasiumi õpilane Morten Kosk, kes saavutas maakonna kõnevõistlusel "Mis on see inimese osa siin maailmas" esimese koha.

Just see auk, mis painab sosinatega suutmatusest, ja selle täitematerjal sosinate summutamiseks määravad inimese koha maailmas. Meie mõju väliskeskkonnale sõltub ju meie loomusest ehk augu kaevamisest ja võitlusest iseenda vastu ehk augu täitmisest. Tavaliseks täiteks on ihuline nauding või mõttetu pahn. Mõlemad lubavad lohutust, kuid sööbivad inimeste veidras olelusvõitluses uuesti. Selliste inimeste roll on autoritaarne ja hävitav. Võitlus sisemise rahu nimel kaotatakse.

Inimkonna alistumist oma egoistlikule iseloomule illustreerib meie saamatus koeksisteerida elukoosluses. Inimesele on antud erakordsed vahendid, et seda teha. Ta on teadlik oma tegudest ning suudab neid mõtestada ja analüüsida. Samuti on ta ainus olend, kes teab oma seisust ja rolli selles koosluses. Nende asjaolude tõttu oleme just meie süükandjad selle põrumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles