Kas sõda hukka mõista on keeruline?

Ilmar Raag
, strateegilise kommunikatsiooni asjatundja
Copy
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Konstantin Sednev

"Rõhuv enamik venelasi ei pea ennast halbadeks inimesteks. Meie ju ka ei pea ennast halbadeks. Ukrainas tegutseva Konfliktiuuringute ja Venemaa Analüüsi Instituudi viimaste raportite järgi tuleb aga välja, et enamik venelastest ei pea sõda üldse kõige olulisemaks probleemiks. Selles nähtuses ei ole midagi unikaalset, aga ikkagi on see probleem," kirjutab saarlasest filmimees ja kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag.

Sõda on muutunud banaalseks. 40% venemaalastest arvab, et nende suurim probleem on madalad sissetulekud ja pensionid. Selline probleemiasetus on tõusvas trendis, sest veel aasta tagasi peeti siiski sõda suurimaks probleemiks. Tänaseks on sõja tähtsus vähenenud. Ainult 22% usub, et see on Venemaa kõige tähtsam probleem.

Eestis on inimesi, kes kordavad üle, et venelastest ei saagi midagi head oodata, sest nad on agressiivsed. Selline lähenemine on liialt lihtsustav. Sotsioloogiline analüüs paljastab, et 25% praktiliselt ei jälgi sõja sündmusi. "A мне пофиг." Samasse ritta läheks ka 36%, kes ei oska ukrainlasi üldse kuidagi iseloomustada. Ei hea ega halva sõnaga. Meie aga teame, et iga päev sureb rindel vähemalt 1000 inimest. Nii venelasi kui ka ukrainlasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles