Väikese väina terviseks

Saarte Hääl
Copy
Väikese väina tamm
Väikese väina tamm Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Neile, kellele keskkonna tervis ning Saare- ja Muhumaad ühendava Väikese väina tulevik oluline, on teatada järjekordne rõõmusõnum – tammi sildade eelprojekt sai valmis.

Ehkki praegu pole veel teada, millal ehitama hakatakse, on see siiski hea uudis. Meenutagem – veevahetuseks ja kalade rändeks hädavajalikke avasid kavandati väinatammile juba 1990-ndate keskel. Möödas on kolm aastakümmet ja siiani pole plaanitu teoks saanud. Ehk nüüd on rohkem lootust. Mis sellest, et ettevõtmine nõuab aega, aga mis veel tähtsam – raha.

Vähemalt üks asi on kindel: juba tänavu vabaneb väinatamm lõplikult ligikaudu 60 aasta vanusest kõrgepinge õhuliinist. Selle asemele laseb Elering rajada teise kõrgepinge merekaabli. Õigus on neil, kes nimetavad õhuliini tapamasinaks ja linnukaitse häbiplekiks – hukub ju õhuliini tõttu aastas sadu linde.

Kõrgepingeliini masti aga soovib Väikese väina selts ümber ehitada linnuvaatlustorniks. Asjalik mõte on see ka Saaremaa vallavalitsuse arvates, kes saatis Eleringile avalduse, et saada kõrgepingeliini mast endale. Transpordiamet edastas Saaremaa vallale tingimused, mille alusel on võimalik mast vaatlustorniks ringi ehitada. Ümberehitamist on võimalikuks pidanud ka keskkonnaamet. Seega jääb üle vaid oodata, mil kavandatu teoks saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles