Juhtkiri Linnaloomad, linnalinnud

Copy
Pardiema poegadega kellassepaäri ukse juures.
Pardiema poegadega kellassepaäri ukse juures. Foto: Tõnu Veldre / SAARTE HÄÄL

"Loomad elutoas!" üllatus peen pealinna proua Kohviveski kultusfilmis "Siin me oleme", kui majas inimestele ja loomadele mõeldud ruume eraldava ukse lahti lõi. Linnaruumigi peetakse eelkõige inimeste elupaigaks, ometi kuuluvad linnaasukate hulka ka linnud ja loomad.

Kuressaare südalinnas on end sisse seadnud varblased, tuvid, hakid ja kajakad, kes toituvad sellest, mida leiavad. Olgu selleks siis inimestest mahajäänud toit või teised, hukka saanud linnud. Tuvikorjuse kallal maiustav kajakas pole Kuressaare keskväljakul sugugi nii haruldane vaatepilt, nagu arvata võiks. Samuti ei ole seda tuvid, kes näikse vägisi tahtvat kümnekilomeetrise tunnikiirusega kulgevate autode rataste alla jääda. Ja jäävadki, kui piisavalt ettevaatlikud pole.

Eile toimus südalinnas aga lindudega seotud kummaline päästeoperatsioon, kus püüti aidata kellassepaäri varikatusel elanud pardiperet, kelle mamma koos lapsukestega pargi vallikraavi poole teele asus, inimesed nende teekonda turvamas.

Võime küll imestada, miks valis pardiema elukohaks kivise kesklinna, aga ju ta siis leidis, et see on sobiv koht. Meie aedlinnas askeldavad siilid ja äärelinnas koguni rebased. Ega´s linn ole ainult inimestele.

Tagasi üles