LAPSED Väide "Kolle pole olemas" koopainimeste ajast pärit kollihirmu ära ei aja

Copy
PEHME LOOM TURVATEENISTUSSE. Pikaajalise kogemusega psühholoog Kaja Pucki sõnul aitab enamikel juhtudel hirmudega silmitsi seismiseks mõni turvaline ese, olgu selleks kaisumõmm või -tiiger.
PEHME LOOM TURVATEENISTUSSE. Pikaajalise kogemusega psühholoog Kaja Pucki sõnul aitab enamikel juhtudel hirmudega silmitsi seismiseks mõni turvaline ese, olgu selleks kaisumõmm või -tiiger. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ilmselt pole olemas last, kes kasvõi kord elus poleks rääkinud kollidest, koletistest, ufodest või vaimudest, kes tulevad kindlasti just siis, kui nad on üksinda ja pimedas. Näiteks magamamineku ajal. Kuidas neid hirmuga võitlemisel aidata?

"Ma ei saa minna üksi oma tuppa, koletis tuleb!", "Lähme ruttu, muidu koll saab meid kätte", "Ma ei taha sinna kapi alla vaadata, seal on mingi onu!" – need on vaid mõned levinud näited, mida ilmselt paljud lapsevanemad on kuulnud või mäletavad enda lapsepõlvest.

KOLLID VÕIVAD OLLA KA RÕÕMSAVÄRVILISED. Kolmeaastase Jakobi joonistus kollist, kel on palju silmi ning kes on kaunis.
KOLLID VÕIVAD OLLA KA RÕÕMSAVÄRVILISED. Kolmeaastase Jakobi joonistus kollist, kel on palju silmi ning kes on kaunis. Foto: Jakob Ratas
Tagasi üles