TERVIS Kuidas leevendada istuvast või seisvast tööst tingitud vaevusi?

Copy
Kui inimene töötab ekraanidega ja nende asukoht nõuab sügavat alla vaatamist – näiteks töö  sülearvutiga –, võib see põhjustada kaela-õlavöötme vaevusi. 
freepik
Kui inimene töötab ekraanidega ja nende asukoht nõuab sügavat alla vaatamist – näiteks töö sülearvutiga –, võib see põhjustada kaela-õlavöötme vaevusi. freepik Foto: freepik.com

Vaevusi ja koguni tervisehädasid võib tekitada nii töö, mis nõuab tundide viisi istumist, kui ka selline, mida tuleb teha püstijalu. Missugused on peamised istuvast ja seisvast tööst tingitud vaevused ja kuidas neid leevendada?

“Istuva asendiga on seotud näiteks töö kuvariga, kassas, mootorsõiduki juhtimine, liinitöö tootmisettevõtetes,” loetleb endine töötervishoiu arst Varju Maandi. Tema sõnul sõltub vaevuste tekkimine palju sellest, missugune on töö iseloom – kui palju tuleb kasutada käsi, kas on vaja teisaldada raskusi, kas töökohal on ekraane, kui stressirohke töö on jne.

Istudes on jalgade vaevuse tekkimine sageli tingitud istme kõrgusest. Kui iste on liiga kõrge ja jalgu ei saa toetada, võivad jalgadel tekkida tursed, samuti soodustab istuv töö veenilaiendite teket. Töötasapinna suhtes kõrgel toolil istuja kipub aga liiga ettepoole kummarduma ning see tekitab ülemääraseid pingeid alaseljas.

Tagasi üles