Suvel me loomulikult matkame!

Ylle Rajasaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Mõtle välja, kuhu matkad!

Äsja sai uue andmebaasi üles www.visitestonia.ee, kus tuleb vaid sisestada huvipakkuv piirkond ja leida sobiv reisimisliik.



Saaremaa andmebaasis on viiteid nii loodusretkede, majutusasutuste kui ka matkaradade kohta.



Häid ideid leiab ka

www.puhkaeestis.ee


Kogenum matkaja otsib üles www.rmk.ee alajaotuse “Puhkus riigimetsas” ja märgib kaardile Riigi Metsamajandamise Keskuse poolt pakutud matkarajad – need on enamasti hästi ettevalmistatud, varustatud viitade ja infotahvlitega.



RMK puhkealadel on võimalik ööbida ja lõkkel süüa valmistada.


Metsamajad tuleb telefoni teel broneerida, telkimisplatsile või varjualusesse mahub mitugi matkaseltskonda.



Eesti saared, sh Saaremaa, on RMK tervenisti puhkealaks märkinud, häid nõuandeid saab Mustjala looduskeskusest telefonilt 457 97 37.



Paki seljakott!


Lihtne on minna autoga, loopida kõik, mis vajalik tundub, pagasiruumi ja jääda lootma, et kui miskit puudu, siis küllap kohalikust poest ikka saab.


Kui mängiks hoopis seda mängu, et tee peal poode polegi ja matkaselli parimaks sõiduvahendiks on jalgratas, paat, purjekas või tema enda jalad. Sellepärast, et matkamisel pole muul juhul seda õiget maiku man! Noh olgu, bussiga võib ka minna. Ja hääletada. Aga auto võiks koju jätta. Las puhkab!



Seljakoti pakkimiseks võiks küsida nõu kogenud matkajatelt, abi leiab ka www.trip.ee ja

www.matkasport.ee


Kindlasti peavad kaasas olema isiklikud sööginõud ja lõkkenõud, samuti veeanum. Kuivained jms jagatakse matkaseltskonna vahel.



Rannas võib hea õnne korral kaluritelt kala osta, jõel-järvel saab ise õngitseda. Mets annab seened, marjad ja salatirohelise.



Tähelepanu! Suuremat sorti kalastamiseks peab olema luba. Seljakotis võiks olla seenemääraja, et vältida ebameeldivaid üllatusi.



Teele!


Kehtivad teatud reeglid, mida matkaja järgima peab. Ebapädev käitumine toob kaasa trahvi, “metsikult” puhkamine võib olla vastuolus eraomanike huvidega ning kahjustada mereranda ja metsaalust. Enamik metsatulekahjusid on süttinud hoolimatu käe läbi.



Lahkudes võta kaasa kõik, mida kaasa tõid (tühjad pakendid, pudelid, korgid, suitsukonid jms).



Sorteeri pakendid ja vii selleks ettenähtud konteinerisse RMK puhkealal või lähimas asustatud punktis. Konteineritel on sortimise lihtsustamiseks vastav märge. Pandipakendi saad poes rahaks vahetada.



Tekkinud toidujäätmed komposteeri: puista need kaugema puu või põõsa alla, kata õhukese mullakihiga. Sama võid teha lõkketuhaga.



Ära tee metsa alla või mere äärde omaalgatuslikku lõkkeaset. Tuld võib teha selleks ettenähtud kohas. Sobiva lõkkekoha puudumisel kasuta priimust, jälgi tule-ohutusnõudeid.



Kasutades RMK lõkkekohta, jäta järgmistele tulijatele puuhalge või metsa alt kogutud risu, et nemadki võiksid tule läita.



Telgi telkimisplatsil, eramaal lepi omanikuga kokku koha ja tasu osas.



Telkimine ei tohi takistada inimeste ega loomade liikumist.



Tundmatuid taimi pole vaja noppida, murda ega kaasa võtta! Tegu võib olla kaitsealuste liikidega, mille korjamine kahjustab kooslust ja toob kaasa rahatrahvi. Selle asemel kanna seljakotis “Eesti taimede kukeaabitsat” ja veeda aega sulle tundmatuid taimi määrates.



Sinu väljaheited ei tähista sinu areaali! Kaeva auk ja mata sinna nii “pätsike” kui paber, mida pühkimiseks kasutad.



Selleks, et meil oleks kohti, kus matkata, linde-loomi, keda kohata ja taimi, mida imetleda, tasuks endale aeg-ajalt meelde tuletada, et inimene on osa loodusest. Kas just see parim osa, sõltub igaühest enesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles