Teadlane ja Saarte instituudi looja Maret Pank naudib maaelu võlusid

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NÜÜD: Mäealuse talu perenaine, keemiadoktor, kunagine keemiainstituudi teadussekretär ja Saarte instituudi rajaja ning TTÜ Kuressaare kolledži eksdirektor Maret Pank kodutalus koos lastelaste Karoli, Pauli ja Joosepiga. Foto: Sander Ilvest
NÜÜD: Mäealuse talu perenaine, keemiadoktor, kunagine keemiainstituudi teadussekretär ja Saarte instituudi rajaja ning TTÜ Kuressaare kolledži eksdirektor Maret Pank kodutalus koos lastelaste Karoli, Pauli ja Joosepiga. Foto: Sander Ilvest Foto: Saarte Hääl

Mäealuse talu perenaine Maret Pank naudib oma kaunis kodus Sutu külas päikeselist suve koos abikaasa ja lastelastega. Tänavune aasta on saarlanna jaoks oluline – hiljaaegu avati pidulikult Tallinna Tehnikaülikooli Kuressaare kolledži kompetentsikeskus, mille rajamisele Pank omal ajal aluse pani.

Aasta teeb eriliseks veel see, et 30 aastat tagasi kaitses 1968. aastal Moskva ülikooli keemiafakulteedi lõpetanud eestlanna doktorikraadi. Maret Pangast sai keemiateaduste doktor. 25 aastat tagasi valiti aastaid teadustööd teinud keemik Eesti Teaduste Akadeemia keemia instituudi teadussekretäriks.

1991. aastal otsustas Maret Pank Tallinna elu ja prestiižse ametikohaga hüvasti jätta ning kolis Saaremaale. Abikaasa Endel oli uue kodu rajamiseks kena kohakese Pihtla vallas juba varem välja valinud ja Saaremaale tööle asunud. Kiiresti Saare maakonna ellu sisse elanud Endel Pank rääkis abikaasale konkursist, mille Saare maavalitsus Saarte instituudi direktori ametikoha täitmiseks välja kuulutas. Instituuti ennast tollal veel ei olnudki. Olid vaid ideed, mida Saaremaalt pärit teadlased tagant torkisid.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles