Ilmasõjaaegne MG 34 ja selle kadunud ning taas leitud pära

Mehis Tulk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MÕTLES VABAST EESTIST: Mati Vendel hakkas relvi koguma just selle pärast, et uskus Eesti vabaks saamisse.
MAANUS MASING
MÕTLES VABAST EESTIST: Mati Vendel hakkas relvi koguma just selle pärast, et uskus Eesti vabaks saamisse. MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl

Kollektsionäär Mati Vendeli kogus on palju erinevaid relvi ja igaühel on oma lugu. Saarte Häälele tahtis ta rääkida aga just ühest kuulipildujast, mis sattus tema kätte eelmise sajandi kaheksakümnendate aastate alguses.

Kunagine Saaremaa Kaitseliidu taastaja ja esimene malevapealik Mati Vendel on pärast reservi arvamist avalikkuse tähelepanu alt kõrval olnud ja viimastel aastatel vaid vahel harva mõnel teemal sõna võtnud. Mees on pühendanud end oma eluasemele Haamses ja aastakümnete pikkusele armastusele relvade ja militaarajaloo vastu.

Asjade lood võivad teinekord olla üsna üllatavad, nii ka Vendeli kollektsioonis oleva Saksa kuulipilduja MG 34 juhtum. Seda relva on muuhulgas varem eksponeeritud Saaremaa muuseumis, kus 1998. aastal toimus Mati Vendeli relvakogu näitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles