JUHTKIRI: Kõige halvem on elustamata jätmine

Saarte Hääl
Copy
Elustamine
Elustamine Foto: Margus Ansu

Mida saad sina teha siis, kui inimest su kõrval tabab terviserike ning ta enam elumärke ei ilmuta? Selline olukord nõuab kiiret reageerimist, kahtlusteks ja kõhklusteks pole enam mahti. Sest aidata tuleb just siin ja praegu. 

Aidata saab isegi see, kes pole kunagi elustamist õppinud või kellel on sellest möödas juba nii kaua aega, et meeles pole enam midagi. Sest kõige halvem on elustamata jätmine. 

Täna on rahvusvaheline elustamispäev. Sel puhul külastasid eile Saaremaad meedikud Pärnust, kes üle-eestilise aktsiooni "Sinu käed päästavad elu" raames õpetasid saarlastele elustamisvõtteid. Kogemuse võrra targemaks said nii lapsed kui ka täiskasvanud, kes otsustasid ise ära proovida, kuidas õigesti südamemassaaži teha. 

Lühidalt kõlavad õpetussõnad, kuidas sellises olukorras talitada, nii. Kontrolli, kas kannatanu on teadvusel. Kalluta tema pea taha, tõsta ta lõug üles ja kontrolli hingamist. Kui hingamine puudub, alusta elustamist. Helista numbril 112 ja järgi saadud juhiseid. Ära viivita südamemassaaži alustamisega. Aseta mõlemad käed kannatanu rinnakorvi keskele. 

Suru rindkere keskele 100–120 korda minutis nii kõvasti, et rindkere vajuks igal vajutamisel 5–6 cm. Jätka oma tegevust, kuni kiirabi kohale jõuab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles