PEPSI eest sai viina ja allveelaevu

Urmas Kiil
Copy

Selleks, et nõukogude rahvas saaks proovida, kuidas maitseb kapitalistlik karastusjook, pidi Nõukogude Liit vahetama kihisevat pepsit Pealinna viina vastu. Veider kokkulepe karastusjooki tootva Ameerika suurkompaniiga PepsiCo viis lõpuks selleni, et sotsialismimaa maksis firmale joogi eest tankerite ja allveelaevadega.

Soome jõudis pepsi juba 1952. aastal Helsingi olümpiamängude ajal, Nõukogude Liit pidi aga karastavat jooki ootama mõnevõrra kauem, kirjutab Soome tabloid Ilta-Sanomat. 1959. aasta suvel korraldasid USA äriringkonnad Moskvas Sokolniki pargis näituse Ameerika elulaadist. Näitusel oli sisustatud tüüpiline Ameerika elamine, seal demonstreeriti USA kodumasinaid, autosid, näidati moodi, jagati plaate ja raamatuid. Kõrvuti USA asepresidendi Richard Nixoniga saabus näitust avama ka Nõukogude Liidu toonane liider Nikita Hruštšov.

Nixon oli veidi varem kohtunud PepsiCo ekspordijuhi Donald Kendalliga, kes tahtis, et ka tema firma oleks Moskva näitusel esindatud. Kendall palus, et USA asepresident ulataks näituse avamisel Nõukogude liidrile klaasi pepsit ning teeks seda ilmtingimata ajakirjanike ees. Nixon tõotas ärimehe palve täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles