Tänavune aasta on pühendatud rahvajuttudele

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Rahvakultuuri keskuse suulise pärandi peaspetsialist Piret Päär.
Rahvakultuuri keskuse suulise pärandi peaspetsialist Piret Päär. Foto: wikimedia.org

Rahvakultuuri keskuse jutukooli eestvedamisel on 2020. aasta kuulutatud eesti rahvajutuaastaks.

Mis on need lood, need filmid, need raamatud, need laulud, mis meid seovad, mida kõik eestlased üle ilma teavad, milles erinevad põlvkonnad ühise jututeema leiavad, ühtehoidmist tajuvad, üksteist poolelt sõnalt mõistavad? Rahvakultuuri keskuse suulise pärandi peaspetsialist Piret Päär leiab, et need võiksid olla eesti rahvajutud.

Paraku on nii, et igaüks on võimeline jutustama Punamütsikese lugu, aga paljud jäävad jänni, kui palutakse vesta mõni omamaine muinasjutt. "Uskumatu, aga isegi selline omal ajal väga tuntud raamat nagu F. R. Kreutzwaldi "Eesti rahva ennemuistsed jutud" hakkab inimeste meeltes juba tuhmuma," märkis ta.

Seetõttu kutsub rahvakultuuri keskus kõiki huvilisi terve aasta vältavale rännakule eesti rahvajuttude maastikul, mille marsruut märgitakse maha sel nädalavahetusel Viljandimaal Männiku Metsatalus toimuval seminaril "Marjakobarast Unenäorongini". Pääri sõnul osaleb seminaril ka kolm Saare maakonna esindajat. "Seda, kuidas Saaremaal eesti rahvajuttude aasta kulgema hakkab, ei oska veel öelda. Koos siis mõtiskleme, kas ja kuidas ja kes on huvitatud veel sel aastal ka Saaremaal kaasa tegutsema," lausus ta.

Päär lisas, et plaan on saada kokku nimestik rahvajuturaamatutest, mis kohapeal, mõnede MTÜ-de või muude kogukonna ühenduste poolt välja antud. Seepärast on oodatud info ka Saare maakonnas ilmunud raamatukeste/vihkude kohta, mis sisaldavad just rahvajutte ja kohalikku pärimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles