ÜLESKUTSE Jäädvustagem mälestus silmapaistvatest Saaremaa naistest!

, Kuressaare ametikooli disainisuuna õpetaja
Copy
Merit Karise
Merit Karise Foto: Erakogu

Head saarlased ja Saaremaa sõbrad! Kasutagem kriisiaega nii, et sellest kriisist sünniks pikemaajalisem väärtus Saaremaale.

Kui teie olukord võimaldab ja kui te helistate oma eakatele lähedastele, palun küsige neilt ja mõelge ka ise, kes on Saaremaa silmapaistev või silmapaistvaim naine mingis eluvaldkonnas – ajaloolises plaanis.

Me kõik teame Aavikuid, Hinti, Mälku, Kingisseppa jt mehi, kuid naisi palju vähem, kas pole nii? Aastavahetuse paiku istusime teatriteadlaste Madli Pesti ja Anne-Liis Maripuuga koos ning sündis mõte koostada kogumik "Silmapaistev Saaremaa naine". Silmapaistev mis tahes eluvaldkonnas, olgu selleks kirjandus, teater, kunst, muusika, haridus, teadus, meditsiin, põllumajandus, rahvakultuur, poliitika, äri ja ettevõtlus, ühiskondlik aktiivsus, sport. Olenemata sellest, milline võim parasjagu Saaremaal valitses. Tingimuseks, et naine on Saaremaal sündinud ja/või olulise osa oma tööst Saaremaal teinud, Saaremaaga sidunud või Saaremaale pühendanud, ning on meie seast juba lahkunud.

Olen kokku pannud nimekirja, kus on üle 30 silmapaistva Saaremaa naise ja ootan nimekirjale täiendust. Praeguseks on saadetud järgmised nimed: Alma Klauren, Heli Lääts, Heljo Pärt, Margot Tänav-Koel, Salome Trei, Ljubov Hermann, Juta Vessik, Pauline Kremm, Linda Laht, Ann Pendis, Helgi Allik, Niina Klaas, Debora Vaarandi, Salme Tuulik, Rita Loel, Hermine (Alber) Leesi, Marie Ellam, Õie Tehu, Hariessa Saamel, Ann Timmermann, Endla Tegova, Ada Laht, Aleksandra Laas, Aira Kaal, muidugi Suure Tõllu naine Piret ja ka Aino Kallas, kes nimetas Saaremaad oma saatuse saareks.

Hakkan silmapaistvate Saaremaa naiste kohta järjest Facebookis postitusi avaldama, paludes kõigilt, eriti eakailt kas või oma lähedaste vahendusel mälestusi nende kohta.

Sellise kogumiku tegemine võtab aastaid, aga proovima peab ja võib-olla on just praegu aeg, kus on aega ja tasub mõelda neile, kes on palju endast andnud, säranud, sageli ka raskuste kiuste.

Saaremaa mehed said juba MTÜ Saaremaailmaga näärisokkude dokumentaalfilmi sisse pandud, küll see kogumik kangetest saare naistest ka kunagi tuleb. Info võib saata või paluda lähedasel saata e-posti aadressile: saaremaailm@gmail.com. Kui saata telefoninumber, võin ka tagasi helistada. Kes soovib saata käsitsi kirjutatud kirja, palun võtta minuga enne ühendust telefonil 53730306.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles