Tiiu Tammoja ⟩ Mis saab Kuressaare suvesündmustest?

Copy
Kuressaare Kultuurivara juht Tiiu Tammoja
Kuressaare Kultuurivara juht Tiiu Tammoja Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Vaatamata eriolukorra järgsetele leevendustele Kuressaare merepäevi me senises mahus korraldada ei saa," tõdes eilses Kadi raadio "Keskpäeva" saates Kuressaare Kultuurivara juht Tiiu Tammoja. 

Kuna kaks kuud eriolukorda on läbi saanud, võib praegust aega võrrelda uue algusega. Samas ei saa öelda, et meie, kultuuritöötajad, oleksime need kaks kuud kodus puhanud. Kuna sel ajal valitses teadmatus – mis on kõige halvem asi maailmas –, on need nädalad meie jaoks olnud väga pingeline aeg. Mis sest, et meie käed olid seotud, olime pidevalt ootel ja valmis kohe tegutsema.  

Kõige suurem mure oli meil tänavuste Kuressaare merepäevade pärast, mis pidid toimuma 6.–8. augustini. 

Kontsertõhtu lossihoovis

Praegu peame tõdema: 24. merepäevi traditsioonilisel kujul ei tule. Seda oli karta – vallavalitsuselt olime juba kuulnud, et niisugusel kujul ja sellise rahvahulgaga nagu seni merepäevi korraldada ei tohi. See ei ole ohutu publiku ega meie endi jaoks. Selleks, et üldse midagi teha, peame leidma väiksema variandi. Kuigi kaalusime üht- ja teistpidi, ei leidnud me, et merepäevade tavalises asukohas oleks võimalik üritust väiksemal kujul korraldada. Merepäevade programmi kuulunud ettevõtmised on nii orgaanilised festivali osad, et kui sealt midagi ära lõikame või ära jätame, ei ole see, mis järele jääb, enam Kuressaare merepäevad.

Laat on meil tavaliselt olnud väga rahvarohke – paraku on sellel alal väga raske külastatavust ja publiku liikumist kontrollida.

Kuigi 6. augustini on veel üksjagu aega, ei saa me jääda ootama, mis tuuled sel ajal puhuvad, mida sel ajal teha tohib ja mida mitte. Paraku ei ole nii, et alles 5. augustil otsustad, kas korraldada festival või mitte. Sellised asjad vajavad siiski pikka ettevalmistust, muu hulgas tuleb ju leida sponsorid, sõlmida kokkulepped esinejatega, koostada meediakava ja turundusprogramm. 

Merepäevade ettevalmistamine on aastaringne töö. Isegi kuu aega enne üritust otsustada, kas festival toimub või mitte, on liiga hilja. 

Praeguseks on selge: vaatamata eriolukorra järgsetele leevendustele Kuressaare merepäevi me senises mahus korraldada ei saa. Tuleb tõdeda – pärast eriolukorda nii suurt festivali korraldada olnuks ka majanduslikult väga raske. Kuidas minna sponsorlust küsima, kui koroonakriisi tõttu on saanud korraliku hoobi nii ettevõtjad kui ka meie vald? 

“Ehkki jaanipäeva tähistamine jääb Kuressaares tänavu ära ja merepäevade asemel toimub kontsertõhtu, on kesklinn tantsijaid ja park muusikat täis kogu suve.”

Mis me praeguses olukorras teha saame – suure merepäevade kontsertõhtu Kuressaare lossihoovis. Kui varem oli meil kavas korraldada kaks kontserti, siis nüüd paneme need kokku. 

Sel kontsertõhtul astub üles tänavuste merepäevade peaesinejaks kutsutud trad-pop-rock ansambel Trad.Attack, kel äsja ilmus ka uus plaat. Usun, et kontsert tuleb vägev. Trad.Attacki soojendab aga kodumaine soul-funk-supergrupp Gram-Of-Fun, mille solist on saarlane Kristel Aaslaid. 

Kontsert on kavas 8. augustil – samal päeval, kui Trad.Attack pidi meil merepäevadel üles astuma. Kontserdi piletid on peagi müügis.

Kas augustis tuleb järgida 2+2 või mõnd muud reeglit, me praegu ei tea. Õnneks on lossihoov suur ja lai, seal on võimalik distantsi hoida. Praegu peame arvestama piiranguga: tuhat inimest platsil. Kui seda piirangut lõdvendatakse ning rahvast tohib tulla rohkem, saame piletimüüki alati suurendada. 

8. augusti hommikul rõõmustavad lapsi kesklinnas vabaõhuetendusega  klounid Piip ja Tuut. Piletiraha vaatajad maksma ei pea. 

Nii napiks tänavune programm paraku kujunebki. Küll aga loodame täies mahus merepäevadega rõõmustada kohalikke inimesi ja Saaremaa külalisi järgmisel, 2021. aastal – 25. Kuressaare merepäevadel 29.–31. juulini. 

Labajalg ja suvemuusika

Paraku ei oska meist keegi prognoosida, milliseks kujuneb järgmine aasta. Seetõttu ei saa me lasta ka tänavusteks merepäevadeks pileti ostnud inimesi järgmist suve ootama jääda. Ostetud pileteid saab Piletilevi müügipunktide kaudu tagasi müüa 10. juunist 10. augustini.

Kuressaare suvesündmused ei piirdu siiski vaid merepäevadega. Üks meie traditsioonilisi suveüritusi on rahvatantsukontserdid Neljapäevane Labajalg. Esimene kontsert Kuressaare keskväljakul on kavas juba 18. juunil, mil esinevad Saaremaa ühisgümnaasiumi noorterühmad Öieti ja Päkasära. Suve jooksul saavad kesklinnas korra esineda kõik meie rahvatantsukollektiivid.

3. juulil olete oodatud Kuressaare kultuurikeskusesse kammerkontserdile "Maskid muusikas". Esinevad Edoardo Narbona klaveril ja Annikki Aruväli tšellol. 

Alates 28. juunist kõlab pühapäeviti lossipargis suvemuusika. Esimese kontserdi annab Kuressaare linnaorkester. Dirigeerib Matis Männa, solistina astub üles Carlos Liiv. Kõik kontserdid algavad kell 17. Seekordsele suvemuusikasarjale paneb 26. juulil punkti Saaremaa meeskoor SÜM. 

Seega – ehkki jaanipäeva tähistamine jääb Kuressaares tänavu ära ja merepäevade asemel toimub kontsertõhtu, on kesklinn tantsijaid ja park muusikat täis kogu suve.          

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles