MAAILM ⟩ Stalin kukkus hobuselt ja paraadi võttis vastu tema marssal

Urmas Kiil
Copy
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: Wikipedia

Jaanipäeval toimub Vladimir Putini korraldusel Moskvas suurejooneline sõjaväeparaad, millega tähistatakse 75 aasta möödumist 1945. aasta võiduparaadist. Omal ajal soovis Jossif Stalin seda isiklikult vastu võtta. Kuna ta ei suutnud aga ratsahobuse seljas püsida, tuli diktaatoril sellest ideest loobuda. Saksa ajaleht Die Welt esitab küsimuse, mis oleks, kui Putin kavatseks seekord isiklikult paraadi vastu võtta uhkelt hobuse seljas ratsutades.

1945. aasta 24. juunil otsustas Jossif Stalin tähistada hitlerliku Wehrmachti üle saavutatud võitu. Selle haripunktiks pidi saama diktaatori ilmumine Punasele väljakule ratsahobuse seljas. Neil plaanidel polnud aga määratud teoks saama.

Venemaa praegune president Vladimir Putin on Stalinit korduvalt kiitnud ja tema tegevust eeskujuks toonud. Seepärast on ka loogiline, et ta andis korralduse korraldada paraad tähistamaks 75 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Natsi-Saksamaa üle. Tõsi, algselt pidi paraad toimuma 9. mail, kuid koroonaviiruse tõttu tuli see paraku edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles