TÄNAVAKÜSITLUS Maskid kohustuslikuks? Või pigem mitte?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: Saarte Hääl

Koroonajuhtude arvu kasvades on aina enam kõne all kohustusliku maskikandmise ja vaktsiiniga seotu. Uurisime Saaremaa inimestelt, mida nemad nii ühest kui ka teisest arvavad.

Mari Tambek.
Mari Tambek. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mari Tambek Kuressaarest:

Isiklikult arvan, et maskikandmine ei peaks olema kohustuslik. Päris paljud uuringud on näidanud, et sellel ei ole sellist efektiivsust. Küllap piisab ka distantsi hoidmisest. Kui maskikandmist üldse nõuda, siis siseruumides.

Vaktsineerida ma end ei laseks. Kui koroona vastu ei teki antikehasid, siis kuidas saab vaktsiin viirust ära hoida? Siis tuleks ju vaktsineerima hakata igal aastal. Samas me ju ei tea, kuidas need vaktsiinid mõjuvad, mis kõrvalnähud neil on. Nende väljatöötamiseks ja katsetamiseks on kulunud liiga vähe aega.

Mina arvan, et haigust aitab edukamalt vältida see, kui hoolitseda oma tervise eest ja immuunsust tõsta – osta häid vitamiine ja toituda õigesti.

Malle Õunpuu
Malle Õunpuu Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Malle Õunpuu Kuressaarest:

Mingites kohtades, kus viirust rohkem, võiks maskikandmine küll kohustuslik olla. Saaremaal pole suuremast haigestumisest veel kuulda.

Kinnistes ruumides peaks kindlasti maski kandma. Kevadel kandsin ka mina poes käies maski – nii on ju kindlam tunne, kui keegi lähedal aevastama peaks.

Vaktsineerida ma ennast ilmselt ei laseks. Täna hommikul just kuulsin, et vaktsiini toime on väga lühiajaline.

Aleksander Õunpuu
Aleksander Õunpuu Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aleksander Õunpuu Kuressaarest:

Arvan, et kui maskikandmine kohustuslikuks teha, siis ainult kohtades, kus inimesed kogunevad. Näiteks kauplustes ja bussides. Seal, kus inimesi liigub vähe, võiks see olla igaühe enda asi.

Ma ise koroonaviirust ei karda, aga tuleb ka teiste peale mõelda.

Vaktsineerimise koha pealt olen kahevahel. Eeskätt võiksid end vaktsineerida need inimesed, kel on kõige suurem oht haigeks jääda, eakad ja eesliinitöötajad.

Ka ma ise kuulun oma tervise pärast riskigruppi, aga olen lugenud, et osale terviseprobleemidega inimestest mõjuvad vaktsiinid halvasti. Kõigepealt ootame ära, kas Eesti üldse need vaktsiinid ostab. Eks siis selgu, kas vaktsineerin end või mitte. See võimalus aga võiks olla kõigil – kes soovib, vaktsineerigu.

Semy Morgun
Semy Morgun Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Semy Morgun Kuressaarest:

Mina arvan, et kui haigestumine veelgi kasvab, oleks absoluutselt õige maskikandmine kohustuslikuks muuta. Kindlasti peaks maski kandma bussis ja poes. Mul on juba praegu selline tunne, et võiks maski kasutada – nii enda kui ka teiste pärast. Oleme seda ka abikaasaga arutanud, et võib-olla peaks kaupluses maski kandma. Samas – kui ainult meie maskid ette paneme, arvavad teised, et oleme haiged, mitte ei kanna maski ettevaatusest.

Kandsin maski kevadise koroonalaine ajal – olin seda valmis ette tõmbama ka tänaval.

Koroonavaktsiini suhtes olen väga skeptiline. Tõsi, ma ei ole sellesse vaktsiiniteemasse ka eriti süvenenud, aga miskipärast pole mul sellisesse vaktsiini usku.

Võib-olla mõtleksin end vaktsineerida lasta siis, kui kaaluksin reisile minekut ja ilma vaktsiinita sihtriiki ei pääseks. Näiteks siis, kui selline kord kehtiks Norras ja plaaniksin sinna kala püüdma minna. Praegu, koroonaajal ei reisi me muidugi üldse.

"Kui ainult meie maskid ette paneme, arvavad teised, et oleme haiged, mitte ei kanna maski ettevaatusest."

- Semy Morgun

Heikki Kuris
Heikki Kuris Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Heikki Kuris Sõmeralt:

See inimene võiks maski kanda küll, kes tunneb, et ta tervis pole korras. Nakatunud inimene võib ju päeva jooksul seitsesada kohta läbi käia – nii ei pruugi teised teadagi, kust nad selle viiruse üles korjasid.

Vaktsineerida võiksid end lasta nõrgema tervisega inimesed.

Vene aja lõpus, kui mereväes minöör olin, tehti mulle eluaegne sõjaväevaktsiin, küllap see ka koroonaviiruse ära tapab. Sõjaväelaborid tegelevad iga päev viirustega, ründe eesmärgil. Seal on kõikvõimalikud viirused olemas ja palju võimsamad kui praegune koroona. Minu vaktsiin pidi mind kaitsma üheksa viiruse eest ja teatud mürgiste ainete eest. Ohvitser ütles, et see üks süst maksis kümme tuhat rubla. Tollases vääringus sai selle raha eest kaks Žigulid.

Saaremaal on ehk neli meest, kellele selline vaktsiin tehti. Ma ei ole üle 40 aasta haige olnud, külmetushaigusi ma üldse ei karda. Mul pole hirmu ka koroona ees.

Inimesed peavad ise hoolitsema selle eest, et nende tervis tugevam oleks. Muide, lihtne treening, kuidas oma tervist tugevamaks muuta, on selline: võtke kauss külma ja kauss sooja vett. Asetage jalad kord ühte, kord teise kaussi. Käige saunas, vihelge, peske end duši all jaheda veega. See hoiab tervise korras.

Genadi Andrejev
Genadi Andrejev Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Genadi Andrejev Kärlalt:

Kevadel oli maskikandmine rangelt soovituslik. Kui olukord jälle karmimaks läheb, peaksid inimesed kindlasti hakkama jälle maski kandma.

Tänavatel, kus rahvast eriti tihedalt ei liigu, võib-olla veel mitte, aga siseruumides kindlasti – kauplustes, apteekides, haiglates, ühistranspordis, teatris, kinos.

Saaremaal praegu kollet ei ole ja haigeid ka eriti mitte – vahest siin ei peaks maskinõuet veel tulema. Kus haigestunuid palju ja iga päevaga aina juurde tuleb, näiteks Harjumaal ja Ida-Virumaal, peaks mask küll kohustuslik olema.

Kevadel ma tänaval liikudes maski ei kandnud, siseruumides aga, näiteks kaupluses, kandsin kogu aeg.

Kui Eestis tõesti korralik vaktsiin olemas oleks – uuringud-katsed kõik tehtud –, siis võib-olla laseksin ennast ka vaktsineerida. Miks mitte – see annab ju suurema kindlustunde, et ise haigeks ei jää ja teisi ei nakata.

Mu oma tutvusringkonnas oli mitu inimest, kes sel kevadel koroonat põdesid. Üks neist oli haiglatöötaja. Temal kulges see viirus kergelt, aga läks isegi neli nädalat, kuni kordusproov lõpuks negatiivne oli.

Kristi Sepp
Kristi Sepp Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kristi Sepp Tallinnast:

Ma arvan, et sund ei tööta, meie ühiskond on liiga demokraatlikuks muutunud. Mina leian, et inimesel peaks jääma õigus ise valida, kas ta kannab maski või mitte. Kui poeuksel on silt, et siseneda tohib ainult maskis, kas siis üldse on tarvis poodi minna? Võib-olla oleks targem kaugemale hoida.

Isegi kui Eestis oleks kõigil võimalik koroona vastu vaktsineerida, mina seda võimalust ei kasutaks. Arvan, et inimese organism on sünnist saadik üks tervik. Oleme niikuinii seda juba rikkuda jõudnud. Ma kardan, et ka meie lapsed on sellepärast liiga tundlikud.

Andres Pae
Andres Pae Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Andres Pae Kuressaarest:

Kui haigestumine kasvab, tuleks inimestel kindlasti maski kandma hakata. Kevadel kandsin ka ise maski. Arvan, et kui meil oleks koroonavaktsiin, mis toimiks, laseksin ka mina end vaktsineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles