Uus Suure Tõllu raamat ilmub detsembris

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kõvakaaneline 96-leheküljeline raamat sisaldab 15 illustratsiooni kunstnik Ats Nukkilt, kes joonistab ka Tõllu piltmuistendit.
Kõvakaaneline 96-leheküljeline raamat sisaldab 15 illustratsiooni kunstnik Ats Nukkilt, kes joonistab ka Tõllu piltmuistendit. Foto: esikaas

Suure Tõllu piltmuistendit koostav Raoul Annion annab Saaremaa vägimehe loo detsembri alguses välja ka tavalise illustreeritud juturaamatuna.

"Piltmuistendi tegemisel kirjutan kunstnikule alati kogu teema põhjalikult lahti. Mõtlesin, et kui nii suur töö on juba ära tehtud, siis võiks selle ka tekstina välja anda. Piltmuistend tuleks aga välja järgmise aasta lõpus," rääkis Annion.

Autor selgitas, et põimis Tõllu lood kokku temaga seotud tekkemuistenditega ja vormis kõik selle üheks jutuks, millel on algus, keskpaik ja lõpp. 

"Ma olen võtnud sellist ajaloolist tausta ka sisse, kirjeldusi, milline võis Saaremaa sellel ajal olla. Selles mõttes on ta üsna ajastutruu," ütles Annion, kelle käsitluses müttab Tõll muinasajal kuni ristisõdadeni välja.

Omal ajal Tõllu lugusid uurinud kirikuõpetaja ja kirjamees Martin Körber ja eesti kirjandusloolane Mihkel Kampmann kalduvad sinnapoole, et Tõllu tuleb pidada ajalooliseks isikuks. Keele- ja folklooriuurija Villem Grünthal-Ridala tunnistas ta pelgalt mütoloogiliseks isikuks. Väga põhjalikult Tõllu lugusid kogunud ja uurinud eesti köster, õpetaja ja literaat Peeter Südda jättis aga selles küsimuses meile hoopis vabad käed. 

Uus raamat Tõllu olemasolu üle ei arutle. Autor ütleb teose tutvustuses, et kõik saab alguse Saaremaa sünnist ja lõpeb Tõllu viimase lahinguga. Sündmustikku hoiavad koos vanadest kirjalikest allikatest kogutud seigad, mis jutustavad värvikalt omaaegsest elust Saaremaal.

Kõvakaaneline 96-leheküljeline raamat sisaldab 15 illustratsiooni kunstnik Ats Nukkilt, kes joonistab ka Tõllu piltmuistendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles