MAAILM Kus tehakse jõupingutusi kliimakaitse nimel?

Urmas Kiil
Copy
Kuidas suhtuvad Euroopa riigid meie planeedi kliima kaitsmisesse
Kuidas suhtuvad Euroopa riigid meie planeedi kliima kaitsmisesse Illustratsioon: Liina Õun / Saarte Hääl

Ülemaailmse pingerea kohaselt panustavad kõige rohkem meie planeedi kliima kaitsmiseks Skandinaaviamaad ja Suurbritannia. Eesti parimate sekka kahjuks ei kuulu. Me jääme kaugele maha Lätist ja Leedust, Soomest rääkimata. Küll aga edestame oma idanaabrit Venemaad. 

Meie läänenaaber Rootsi on kindel liider võitluses kasvuhoonegaaside heitmete vähendamiseks ning atmosfääri- ja keskkonnasõbraliku energeetika edendamisel. Vastavalt hiljuti avalikustatud kliimakaitseindeksile, mille igal aastal koostab Saksa keskkonnakaitseühendus Germanwatch, on Rootsi liidrikohal järgemööda juba neljandat aastat. Kui nii läheb ka edaspidi, võib Rootsi ekspertide arvates kliimaneutraalse riigi tiitli pälvida juba 2030. aastal.  

Igal aastal avaldatav aruanne hindab 58 riigi kliimapoliitikat. Eraldi hinnang antakse ka Euroopa Liidule tervikuna. Esimest korda avaldati see aruanne 15 aastat tagasi. Traditsiooniliselt jäetakse pingerea esimesed kolm kohta tühjaks, sest selle koostajate arvates ei tee ükski riik piisavalt, et ära hoida kliima soojenemine tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles