MAAILM ⟩ Miks peetakse Soomet kõige õnnelikumaks?

Urmas Kiil
Copy
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: TOM LITTLE

Juba kolmandat aastat järgemööda on Soome kuulutatud meie planeedi kõige õnnelikumaks paigaks. Äsjailmunud aruandest selgub, et selle põhjus pole vaid unikaalne põhjamaine loodus, soomlaste vahvad rahvustraditsioonid või siis tervislik toit. Millega ikkagi seletada, et meie põhjanaaber haaras õnnelike paikade pingereas tänavu taas esikoha? 

Alates 2012. aastast on Ühinenud Rahvaste Organisatsioon valinud erinevate kriteeriumide analüüsi ja võrdluse alusel välja maailma kõige õnnelikuma paiga ning koostanud vastava aruande – World Happiness Report. Selgub, et planeedi Maa kõige õnnelikum piirkond on Põhja-Euroopa. Seal omakorda kerkib aga silmnähtavalt esile meie põhjanaaber Soome. 

Aruande koostajad on üksmeelel – Soome edu põhjus ei ole, et selles riigis on tuhandeid järvi, et pea kolm neljandikku territooriumist on kaetud metsadega ja et teatud aastaaegadel võib seal päikest näha ka keskööl. Seletatav pole see ka tõsiasjadega, et suuremas osas maailmast võib Soome passiga viisavabalt reisida ja et Soome on vaieldamatult maailma liider prügi ümbertöötlemise vallas (kui uskuda ametlikku statistikat, töödeldakse seal ümber ligi 98 protsenti kõikidest jäätmetest). 

Erilist tähtsust ei oma ka fakt, et soomlased on maailma kõige suuremad kohvi- ja piimajoojad. Väidetavalt tarbib iga soomlane aastas keskmiselt veidi enam kui 12 kg kohvi ja 105 kg piima. 

Tõsi, teatud määral võib Soome elanike heaolule kaasa aidata nende väga arenenud saunakultuur: viie ja poole miljoni elanikuga riigis olevat pisut üle kolme miljoni sauna. Meedikud väidavad, et saunamõnude mõõdukas tarbimine mõjub lõppkokkuvõttes hästi nii vererõhule, kehakaalule, südame tervisele kui ka organismi immuunsüsteemile. 

Ekspertide arvates peituvat aga soomlaste õnnelikkuse peamine põhjus nende kodumaa edusammudes kuues valdkonnas, mis tagavadki inimeste rahulolu igapäevaeluga. Nende kuue näitaja alusel koostatakse ÜRO nn rahvusvaheline õnneindeks. 

Kuus näitajat

2012. aastal määratles ÜRO õnne kui eluga rahulolu määra ja koostas kuue näitaja alusel vastava indeksi. Kõigi nende näitajate osas on Soome teinud viimastel aastatel suuri edusamme. Tulemus on, et meie põhjanaaber hoiab juba kolmandat aastat järjest kindlalt oma käes maailma kõige õnnelikuma paiga tiitlit. 

1. SKP elaniku kohta on Soomes maailma üks kõrgemaid. 2019. aastal saavutas see taseme 49 000 dollarit.

2. Sotsiaaltoetuste kõrge tase. Soome oli maailma esimene riik, kus valitsus juba neli aastat tagasi langetas otsuse alustada nn põhisissetuleku eksperimenti, et laiendada sotsiaalkindlustust ja abistada inimesi uue töökoha otsinguil. Mõnekümne tuhande töötu seast valiti pilootprojektis osalema 2000 inimest, kes said 2017. aasta algusest kahe aasta jooksul maksuvabalt 560 eurot. Pilootprojekti pääsemise tingimus oli, et inimene on töötu ja abiraha saaja.

Eksperdid väidavad, et sotsiaaltoetuste valdkonnas on Soomel veel teisigi märkimisväärseid saavutusi. 

3. Oodatav eluiga on Soomes samuti maailma üks kõrgemaid. Keskmiselt on see 81,9 aastat. 

4. Eluvalikute vabadus. Läbi ajaloo on Soome ühiskond teinud suuri edusamme kodanikuõiguste ja -vabaduste tagamisel. Kõik see omakorda on märkimisväärselt tõstnud inimeste elukvaliteeti. Nii näiteks oli Soome maailma üks esimesi piirkondi, kus naised said valimisõiguse meestega võrdsetel alustel. Soome oli esimene riik, kus seaduslikult kehtestati üldine valimisõigus. See tähendab, et kõigile kodanikele on tagatud  õigus valida ja õigus olla valitud. 

5. Heldekäelisus. Soome on maailmas kindlalt esikohal riikide nn heldekäelisuse pingereas, sest pea pool riigi elanikkonnast annetab regulaarselt raha heategevusele ja ligi kolmandik osaleb perioodiliselt heategevuses vabatahtlikuna. 

6. Korruptsioonist vaba. Soome riikliku süsteemi tunnuseks on suur läbipaistvus ja avatus. Korruptsiooni riigis praktiliselt ei ole. See tähendab, et Soomes on välja töötatud hästitoimivad ametiasutuste sise- ja väliskontrolli mehhanismid, seal on arenenud kodanikuühiskond ja ajakirjandusvabadus on kõrgel tasemel. 

Õnne tase maailmas 

The World Happiness Report on igal aastal avaldatav aruanne, mille koostab ÜRO juures tegutsev Sustainable Development Solutions Network (SDSN; eesti k Säästva Arengu Lahenduste Võrgustik).

Foto: Graafika: LIINA ÕUN

Üldse on pingereas 153 riiki. Eesti platseerus 6,022 punktiga 51. positsioonile.

Meie lähinaabrite kohad: Leedu 41. (6,215 punkti), Läti 57. (5,950 punkti) ja Venemaa 73. (5,546 punkti).

Pingerea lõpus on Zimbabwe, Lõuna-Sudaan ja Afganistan. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles