MAAILM Prantsusmaa otsib seksuaalse enesemääramise vanusepiire

Urmas Kiil
Copy
Geide sümbol vikerkaarevärvi lipp.
Geide sümbol vikerkaarevärvi lipp. Foto: Peeter Langovits.

Nagu Eestis, nii on ka Prantsusmaal praegu sisepoliitilise elu üks tähtsamaid teemasid seksuaalse enesemääramise vanusepiirid. Kavas on need nihutada lapseea lõppu. Erand on plaanis teha vaid Romeodele ja Juliatele.

"Pärast mitut pedofiiliaga seotud skandaali kavatseb Prantsusmaa parlament seadusi karmistada. Tulevikus loetakse vägistamiseks sugulist vahekorda alla 15-aastase alaealisega. Erand tehakse vaid juhul, kui kahe teismelise vahel on tekkinud tõeline armusuhe," kirjutab Šveitsi suurim saksakeelne ajaleht Neue Zürcher Zeitung (NZZ).  

Umbes kaks nädalat tagasi hääletasid Prantsusmaa parlamendi alamkoja saadikud ühehäälselt ettepaneku poolt teha muudatusi seaduses, mis kaitseb alaealisi seksuaalse iseloomuga kuritegude eest. Debattide keskmes oli küsimus, kui vana peab olema alaealine, et täiskasvanu, kes on olnud temaga seksuaalsuhtes, võiks oma õigustuseks tuua alaealise vabatahtliku nõusoleku. "Kuna Prantsusmaal pole tänaseni sellist vanust juriidiliselt määratletud, siis on sealsed kohtud üsna sageli tõsise dilemma ees," kirjutab ajakirjanik Rudolf Balmer. 

Näiteks on olnud juhtumeid, kui Prantsusmaa kohtud on langetanud õigeks mõistva otsuse, kuna 11–12-aastased alaealised olevat seksiga vabatahtlikult nõus olnud. Juriidiliste  vaidluste käigus on sageli viidatud tuntud kirjaniku ja filmirežissööri Vanessa Springora mälestusteraamatule "Le Consentement" ("Nõusolek"). Selles kritiseerib autor teravalt seisukohta, et alaealised võivad vabatahtlikult olla nõus täiskasvanuga seksima. "Olles kõigest 14-aastane, kannatas Vanessa rängalt seksuaalse ahistamise tõttu, ahistaja oli toona 49-aastane kirjanik Gabriel Matzneff," on artiklis öeldud.

Nüüd on Prantsusmaa rahvasaadikud otsustanud, et kui täiskasvanu on astunud seksuaalvahekorda alla 15-aastase alaealisega, ei ole tal tulevikus enam võimalik viidata alaealise nõusolekule. See tähendab, et seksimisel noorema kui 15-aastasega ei oma vastastikune nõusolek mingit juriidilist tähendust ja sellist vahekorda loetakse vägistamiseks. Seejuures pole isegi oluline, kas vägivalda kasutati või mitte.  

Kõnealuse seaduseelnõu peab läbi vaatama ka Prantsusmaa parlamendi ülemkoda. Suure tõenäosusega võetakse see vastu eeloleval suvel. 

Mitmete ekspertide arvates on uues seaduses siiski üks nõrk koht. Nimelt on seal öeldud, et täiskasvanu sooritab kuriteo vaid juhul, kui ta on teadlik, et tema partner on noorem kui 15-aastane. Tänapäeval näevad aga paljud teismelised oma vanusest palju täiskasvanulikumad välja. Ja kuidas siis ikkagi tõestada, kas süüdistatav oli oma partneri tegelikust vanusest teadlik või mitte?  

Vaidlustes seadusemuudatuste üle kerkis päevakorda ka küsimus, kas uus seadus peaks tähelepanu alla võtma ka armastuse alaealiste vahel. Ühe argumendina toodi sealjuures maailma kirjandust. Pärast kauakestnud diskussioone otsustasid deputaadid noortele armastajatele siiski erandi teha. 

Paragrahv, mis läheb ajalukku kui Romeo ja Julia paragrahv, näeb ette, et suguline vahekord alla 15-aastase isikuga on seaduslik, kui partnerite vanusevahe ei ületa viit aastat ja kui nende armusuhe sai alguse enne, kui partneritest vanemal täitus 18. eluaasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles