MAAILM ⟩ Miks andsid britid 1974. aasta Eurovisionil ABBA-le null punkti?

Urmas Kiil
Copy
STOCKHOLM 1974-02-09
The Swedish pop group  Abba from left  Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog and Bjorn Ulvaeus posing after winning the Swedish branch of the  Eurovision Song Contest with their song "Waterloo" 
Foto: Olle Lindeborg / TT / Kod: 190
STOCKHOLM 1974-02-09 The Swedish pop group Abba from left Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog and Bjorn Ulvaeus posing after winning the Swedish branch of the Eurovision Song Contest with their song "Waterloo" Foto: Olle Lindeborg / TT / Kod: 190 Foto: Olle Lindeborg / TT //TT NYHETSBYRÃÖN

Kujutage endale ette 1974. aasta kevadet. Suurbritannias Brightonis toimub Eurovisioni lauluvõistlus. Pea kõik Briti ajalehed – nii tabloidid kui ka kvaliteetväljaanded – kuulutavad, et suure tõenäosusega tuleb võitjaks korraldajamaa esindaja Olivia Newton-John.

Kui Olivia Newton-John lauluga "Long Live Love" ("Elagu armastus") tõepoolest esikoha saavutanuks, olnuks see juba kolmas brittide võit väga populaarsel rahvusvahelisel lauluvõistlusel, mida korraldatakse 1956. aastast alates. Inglismaa prestiiž maailmas oleks mõneks ajaks kindlasti paranenud ja seda vaatamata asjaolule, et juba toona oli Eurovisionil märgata tugevaid kitši elemente.

1974. aasta lauluvõistluse eel ei osanud aga keegi prognoosida, et brittide suured lootused purustab toona maailmas veel täiesti tundmatu Rootsi ansambel. Loodud oli see kõigest vaid kaks aastat varem, sellest hoolimata tõusis rootslaste ansambel kindlalt esikohale lauluga, mis on jäänud hitiks tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles