Milles peitub saarlase iseloomu saladus? Selgitab René Mõttus

Urmas Kiil
Copy
KODUSAAREL: Lümanda põhikoolis ja Kuressaare gümnaasiumis haridusteed alustanud Renѐ Mõttus on jõudnud teadusmaailma tippu, uurides muu hulgas seda, kuidas on iseloom seotud geenidega.
KODUSAAREL: Lümanda põhikoolis ja Kuressaare gümnaasiumis haridusteed alustanud Renѐ Mõttus on jõudnud teadusmaailma tippu, uurides muu hulgas seda, kuidas on iseloom seotud geenidega. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaalt pärit, praegu aga peamiselt Šotimaal Edinburgh´i ülikoolis töötav psühholoogiaprofessor René Mõttus on aidanud käima lükata maailmas ainulaadselt suure Eesti geenivaramu isiksuseuuringu, mis püüab valgust heita inimese geenide, isiksuse, kogemuste ja tervise vahelistele seostele.

Tartu ülikooli koosseisus olev teadus- ja arendusasutus Eesti geenivaramu alustas tegevust juba 2001. aastal, kui jõustus inimgeeniuuringute seadus. 2021. aasta seisuga on geenivaramus enam kui 200 000 inimese andmed.

Kõik nad on andnud vereproovi ja vastanud taustküsimustikule. See tähendab, et meie nn biopanka on talletatud pea iga viienda Eesti täiskasvanud elaniku geeniandmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles