JUHTKIRI Aeg koguda energiatarkust

Saarte Hääl
Copy
Hüppeliselt kasvanud elektriarved neelavad kontodelt seninägemata summasid.
Hüppeliselt kasvanud elektriarved neelavad kontodelt seninägemata summasid. Foto: Arvo Meeks

Mure elektriarve pärast täidab ajalehti, sotsiaalmeediat, südameid – ja tühjendab rahakotte. Riik tuleb appi, aga ega seegi õnne õuele too. Toetuste jagamine on keerukas, kallis ja alati kellegi jaoks ebaõiglane. Ja ega seegi raha puu otsas kasva, tuleb ikka meie kõigi taskust.

Energeetikas kiireid riiklikke lahendusi ei paista. Mõistlik on hakata nuputama, mida igaüks ise või koos naabritega teha saaks, et hirmkõrged kulud ei jääks meid talvest talve saatma. Iga kodumasina tarbimismahtu saab väikese vidinaga mõõta, äpi abil saab ajatada odavamat tarbimist. Ahiküte on moes, ahju- ja kaminameistrite töö on taas hinnas. Tuleviku võtmes tasub mõelda ehk radikaalsemalt: eestlase igale perele oma maja ihalus võib osutuda pikemas plaanis liigseks luksuseks.

Iga kriis on millekski hea. Praegune teeb selgeks, et elekter ei tule niisama seina seest. Aeg on koguda energiatarkust: kust elekter minuni jõuab, kuidas tekib hind ja millised on alternatiivid? Nüüd tasub tõsiselt kaaluda päikesepaneelide hankimist, energiaühistuga liitumist või ka lihtsalt oma harjumuste muutmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles