Läänemerel toimub rahvusvaheline NATO suurõppus

Anette Sannik
, Saarte Hääle veebitoimetaja
Copy
NATO sõjalaevad demonstreerivad iga-aastaste BALTOPS militaarõppuste ajal liitlaste ühtsust ja kaitsetahet.
NATO sõjalaevad demonstreerivad iga-aastaste BALTOPS militaarõppuste ajal liitlaste ühtsust ja kaitsetahet. Foto: U.S. Navy/ZUMAPRESS.com

Eelmisel nädalal algas Läänemerel rahvusvaheline suurõppus Baltops 22, mis kestab 5. - 17. juunini.

Möödunud pühapäeval startinud mereväeõppuse peale saatis oma laevad ja lennukid õppuse sildi all välja ka Venemaa. Kaitseminister Kalle Laanet viitas, et tegu on idanaabrite tüüpilise sammuga, kirjutas eile uudisteportaal Delfi.

5. juunil alanud õppuse raames sõitis Stockholmi sadamatest välja üle 45 NATO liitlas- ja partnerriigi sõjalaeva. Õppusest võtab osa kaks Eesti mereväe laeva, teatas Eesti Kaitsevägi.

Õppusel osaleb ka suur Ameerika Ühendriikide sõjalaev USS Kearsarge (LHD-3).

„Eesti Mereväe jaoks on Baltops alati olnud oluline õppus, kuna see toimub sisuliselt meie koduvetes ning on ainuke nii pika ajaloo ja suure mastaabiga õppus, kus harjutatakse kõiki meresõjalisi distsipliine mille harjutamiseks väikeriigina meil tavaolukorras võimalused puuduvad,” ütles mereväe ülem kommodoor Jüri Saska.

Mereväe ülem Jüri Saska.
Mereväe ülem Jüri Saska. Foto: mil.ee

Õppuse stsenaariumid hõlmavad dessantoperatsioone, pealveetõrjet, allveelaevade tõrjet, õhutõrjet, miinitõrjeoperatsioone, lõhkekehade hävitamist, mehitamata allveesõidukeid ja meditsiinilist reageerimist.

Õppus toimub 5. - 17. juunini ning seal osaleb 14 NATO liitlasriiki, kaks NATO partnerriiki, üle 45 laeva, enam kui 75 lennukit ja ligikaudu 7000 inimest.

Osalevad riigid on Belgia, Bulgaaria, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Läti, Leedu, Holland, Norra, Poola, Rootsi, Türgi, Ühendkuningriik ja Ameerika Ühendriigid.

Eesti mereväe laevadest osaleb õppusel miinijahtija EML Admiral Cowan Balti mereväeeskaadri (BALTRON) koosseisus ning EML Sakala NATO 1. alalise miinitõrjegrupi (SNMCMG1) koosseisus, mida juhivad omakorda Eesti mereväelased.

Miinijahtija EML Admiral Cowani.
Miinijahtija EML Admiral Cowani. Foto: Kaitsevägi

1972. aastal algatatud suurõppus Baltops on iga-aastane rahvusvaheline õppus, mis näitab NATO pühendumist rahu ja julgeoleku taseme edendamisele piirkonnas. Eesmärk on suurendada osalevate riikide paindlikkust maa-, õhu- ja mereväe ühendoperatsioonide läbiviimisel Läänemere regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles