JUHTKIRI Talveks valmistudes

Saarte Hääl
Copy
Ukraina sõjapõgenikud Eesti piiril
Ukraina sõjapõgenikud Eesti piiril Foto: Margus Ansu

Kuigi suur hulk Eestise pagenud ukrainlasi on kodumaale naasnud, võib saabuv talv kaasa tuua uue põgenikelaine. Seega otsib sotsiaalkindlustusamet üle Eesti ettevõtjaid, kes pagulastele majutust pakuksid.

Hotellide jaoks on SKA saadetud inimeste majutamine talveperioodil hea teenistus. Pole ju külmadel, poristel ja lumistel kuudel Saaremaal kliente teab mis palju.

Suvel, magusaimal raha teenimise ajal eelistaksid ettevõtjad aga pakkuda öömaja ja kosti pigem turistidele. Mis võib olla palju tulusam kui põgenike majutamine.

Kindlasti sõltub Saaremaale saadetavate ukrainlaste hulk sellest, kui paljud majutuskohad on valmis neid vastu võtma. Sõmeral endise erihooldekodu hoonetes aga ruumi jagub.

Nagu riigihankes mustvalgel kirjas, saaks Sõmeral majutada-toitlustada kuni 480 inimest. Ehk siis üle 300 rohkem kui praegu. Juba praegu elab maakonnas üle 600 sõjapõgeniku.

Sotsiaalkindlustusamet Saaremaa vallavalitsust oma plaanidesse paraku pühendanud ei ole. Olgugi et põgenikud vajavad varem või hiljem omavalitsuselt toetust või teenuseid, näiteks lasteaia- või koolikohti.

Tähendab ju ajutise kaitse saamine sõjapõgenikule elamisõigust Eesti Vabariigis samaväärselt Eesti elanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles