MAAILM Kuidas Venemaa hõivas USA-le kuulunud saare

Urmas Kiil
Copy
SUNNITUD LAHKUMA: Mustvalge ülesvõte on tehtud 1924. aastal Nõukogude laeva Krasnõi Oktjabr pardal. Sellel on inuitid, kes toimetati Wrangeli saarelt Vladivostokki.
SUNNITUD LAHKUMA: Mustvalge ülesvõte on tehtud 1924. aastal Nõukogude laeva Krasnõi Oktjabr pardal. Sellel on inuitid, kes toimetati Wrangeli saarelt Vladivostokki. Foto: Wikipedia

Soome päevaleht Helsingin Sanomat (HS) annab teada, et Siberi põhjaranniku läheduses asub saar, mille kaotust 100 aastat tagasi Ameerika nüüd suure tõenäosusega kahetseb.

Ajakirjanik Juuso Määttänen kirjutab, et praegu kuulub Arktikas Kirde-Siberi ranniku lähistel asuv Wrangeli saar Venemaale. Nii pole see aga alati olnud. Veel sada aastat tagasi oli see USA territoorium, kuid mingil hetkel USA valitsus miskipärast loobus saarest, loovutades selle vähimagi vastuseisuta Nõukogude Venemaale.

Paljud ajaloohuvilised kindlasti teavad, et 1867. aastal ostsid Ameerika Ühendriigid Venemaalt Alaska poolsaare. Selle tehingu algataja oli Venemaa pool, kelle jaoks oli Alaska (19. saj keskel kutsuti seda Vene-Ameerikaks) valitsemine muutunud üleliia kulukaks ja logistiliselt raskeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles