MAAILM Poola nõuded Saksamaale: ajalooline ekskurss

Copy
VALLUTAVAD: Pilt on tehtud 1938. aasta sügisel kohe pärast Müncheni kokkuleppe sõlmimist. Poola väed sisenevad Těšíni ehk Zaolzie piirkonda.
VALLUTAVAD: Pilt on tehtud 1938. aasta sügisel kohe pärast Müncheni kokkuleppe sõlmimist. Poola väed sisenevad Těšíni ehk Zaolzie piirkonda. Foto: Wikipedia

Poola praeguse valitsuse üha enam kasvavad nõudmised reparatsioonide osas on sakslased endast välja viinud, kirjutab Saksa veebiväljaanne Klamm.de.

Saksamaa on juba korduvalt pidanud tasuma suuri summasid II maailmasõjas tekitatud kahjude hüvitamiseks. Nüüd on aga Poola valitsus esitanud järjekordse hiigelnõudmise. Seni on Saksamaa vastanud keeldumisega. Poolakad peaksid veidi ajalugu meenutama ja alles siis rääkima õigustest reparatsioonidele, arvab artikli autor.

Sõjajärgse Euroopa ülesehitus pandi paika veel enne II ilmasõja lõppu Jalta konverentsil. Sellele järgnes Nürnbergi protsess, kus verise konflikti süüdlased said karistuse. Saksamaa pidi võitjariikidele maksma reparatsioone. Lisaks tasus Saksamaa vabatahtlikult kompensatsioone sõjas kannatada saanud riikidele. Tundub, et see traagiline lehekülg ajaloos tuleb lõplikult ja igaveseks ümber pöörata, kirjutab Klamm.de.

Tagasi üles