MAAILM ⟩ Pole tomateid? Minister soovitas süüa hoopis naereid

Urmas Kiil
Copy
Kasvuhoones kasvavad tomatid.
Kasvuhoones kasvavad tomatid. Foto: Dirk Waem

Londoni päevaleht The Guardian annab teada, et Briti keskkonnaminister soovitas kaaskodanikel mitte tunda puudust poelettidelt kadunud tomatitest ja kurkidest. Selle asemel tuleks hoopiski hinnata kodumaiseid naereid ja kaalikaid.

Tarbijaküsimustega tegelev lehe korrespondent Zoe Wood kirjutab, et lugejad ministri nõuandeid heaks ei kiitnud ja ründasid teda naljade laviiniga.

Keskkonnaminister Thérèse Coffey kutsus esile paraja skandaali, tehes parlamendis esinedes inimestele ettepaneku väärtustada kodumaiseid sesoonseid põllumajandustooteid. Probleem on selles, et halva saagi tõttu Hispaanias ja Põhja-Aafrikas on Briti supermarketite lettidelt kadunud tomatid ja veel mõned juur- ja köögiviljad.

“On vaja tekitada olukord, kus inimesed väärtustavad oma riigis kasvatatud toodangut,” ütles Coffey.

Põige kultuurilukku

Inglise massikultuuris seondub naeri- ja kaalikaarmastus peamiselt BBC situatsioonikomöödiast “Must rästik” (ingl k Blackadder) pärit tuntud tegelaskujuga – paljukannatanud kannupoisi Baldrickiga.

The Guardian kirjutab, et kuna täpselt samasugust armastust kõne all olevate juurviljade vastu näitas üles ka Thérèse Coffey, andis ta sellega oma kriitikutele kätte materjali, millest nad ei osanud unistadagi. “Las söövad naereid!” irvitas Twitteris leiboristist parlamendisaadik Ben Bradshaw, kasutades selleks hashtagi #TomatoShortages (tomatite defitsiit – U. K.).

Oma saatuslikud ja mõnevõrra koomilised sõnad naerisöömise kohta ütles Coffey, kui ta kutsuti Briti parlamendi alamkotta vastama küsimusele, kas oleks supermarketites vaja normeerida salati peamiste koostisosade müüki.

Hiljem ütles minister, et püüdis kuulajateni viia mõtet sesoonse toitumise vajalikkusest. “Ma saan aru, et tarbijad soovivad aastaringselt suurt valikut, ja meie supermarketid ning põllumajandustootjad kogu maailmas teevad kõik, et seda soovi täita,” lisas ta.

SAMAL AJAL HISPAANIAS: Briti valitsuse väitel on tomatikriisi põhuseks halb ilm Lõuna-Euroopas, mitte aga Brexit. Hispaanias toimus aga ka mullu lõbus La Tomatina festival. Küllus kõikjal!
SAMAL AJAL HISPAANIAS: Briti valitsuse väitel on tomatikriisi põhuseks halb ilm Lõuna-Euroopas, mitte aga Brexit. Hispaanias toimus aga ka mullu lõbus La Tomatina festival. Küllus kõikjal! Foto: aljazeera.com

Sotsiaalvõrgustike irvhambad esitasid aga küsimuse: kas pole nende mittearmastatud juurviljade [naeris ja kaalikas] ülekülluse taga hoopiski Brexiti suured “dividendid”, mida poliitikud meile omal ajal lubasid? Sageli illustreerisid nad oma Twitteri säutse töödeldud fotodega. Neil olid kampaaniabussid, millel peal tekstid: “Unustage tomatid – sööge naereid!” ja “Ise te, turakad, kõige selle poolt hääletasite!”

Sotsiaalvõrgustiku kasutaja @NewEuropean arvas samuti, et tomatite defitsiidi põhjuseks Briti saartel võib siiski olla Brexit. Selle tõestuseks avaldas ta foto, millel on kujutatud hetk La Tomatina festivalilt: tegemist on Hispaanias Valencia piirkonna Buñoli linnakeses peetava iga-aastase festivaliga, mille osalejad loobivad üksteist tomatitega ja seda vaid meelelahutuslikel eesmärkidel.

Peaminister kaitseb

Pärast naljade laviini mõningast vaibumist sotsiaalmeedias otsustas Downing Street Coffey kaitseks siiski välja astuda. Nimelt anti peaministri kantseleist teada, et minister tegeles eranditult vaid kodumaiste juur- ja köögiviljade populariseerimisega. Samas avalduses eitati, et defitsiidi põhjuseks on Brexit.

Briti peaministri pressiesindaja ütles: “Ma arvan, et minister soovis rõhutada, et inimesed hindaksid ja väärtustaksid toiduaineid, mida me kasvatame siin, Suurbritannias. Kuid lõppkokkuvõttes peaksid just inimesed ise otsustama, milliseid toiduaineid nad tahavad tarbida.”

Vastates ajakirjanike küsimusele, kas praeguse tomatidefitsiidi taga on Brexit, ütles ta: “Vastava majandusharu esindajad ja ka jaemüüjad on valitsust teavitanud mõningatest tarneprobleemidest, nagu näiteks halvad ilmastikuolud mõnedes Lõuna-Euroopa ja Põhja-Aafrika piirkondades.”

Ametnike väidetest hoolimata lõpetab The Guardian uudisloo skepsisega ja isegi irooniliselt. Leht kirjutab, et need õnnelikud, kelle kodustes varasalvedes on piisavalt naerist ja kaalikat, kuid kes ei oska neist midagi maitsvat valmistada, peaksid veelkord vaatama telesarja “Must rästik”.

Nii saaksid nad võtta eeskuju ja koguda inspiratsiooni kannupoiss Baldrickilt. Mis aga kõige tähtsam, neil avaneb võimalus täpsemalt tutvuda tema “Naeri üllatuse” retseptiga. Üllatus seisneb selles, et toidus polegi midagi muud peale naeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles