MAAILM ⟩ Tšehhi kuulutas poolehoiu Venemaale kuriteoks

Urmas Kiil
Copy
SÕJA VASTU: Meeleavaldus Ukraina toetuseks Prahas läinud aasta sügisel.
SÕJA VASTU: Meeleavaldus Ukraina toetuseks Prahas läinud aasta sügisel. Foto: www.pexels.com

Kui näitate avalikult üles toetust Venemaa poliitikale või isegi väljendate kriitilisust ametlikult heakskiidetud nn peavoolu (mainstream) seisukohtade suhtes Ukraina küsimuses, võib teid Tšehhi Vabariigis ohustada kriminaalmenetlus, kirjutab Briti konservatiivne nädalakiri The Spectator.

Suuremas osas läänemaailmas peetakse juba praegu toetust Venemaa tegevusele Ukrainas sotsiaalses ja moraalses mõttes lubamatuks. A limine on ebasündsaks kuulutatud isegi kahtlemist küsimuses, kas relvatarned Ukrainale on ikka õigustatud, kirjutab nädalakirja veergudel praegu Prahas elav ja töötav ning peamiselt Kesk-Euroopa riikide sündmusi kajastav vabakutseline Briti ajakirjanik William Nattrass.

Nüüd on aga Tšehhi võimud otsustanud minna veelgi kaugemale. Nimelt ohustab neid, kes söandavad välja öelda nn peavoolu seisukohtadest erineva arvamuse Ukrainas toimuva konflikti ja selle põhjuste kohta, süüdistus kuriteo toimepanemises. Sellised inimesed võidakse võtta kriminaalvastutusele sõnavabadusele seatud seaduslike piirangute alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles