MAAILM Kuumus ja sõda: üleilmsed toiduohud kasvavad

Copy
LÕPPENUD: Täpselt aasta tagasi allkirjastati Istanbulis ÜRO ja Türgi vahendamisel kokkulepe, mis võimaldas Ukrainal teravilja Musta mere kaudu vabalt välja vedada. Tänavu juuli keskel teatas Venemaa, et on otsustanud läinud aastal sõlmitud kokkuleppest väljuda. See asjaolu on juba näiteks kergitanud nisu hinda maailmaturul. On ju Ukraina suuruselt maailma kaheksas nisutootja.
LÕPPENUD: Täpselt aasta tagasi allkirjastati Istanbulis ÜRO ja Türgi vahendamisel kokkulepe, mis võimaldas Ukrainal teravilja Musta mere kaudu vabalt välja vedada. Tänavu juuli keskel teatas Venemaa, et on otsustanud läinud aastal sõlmitud kokkuleppest väljuda. See asjaolu on juba näiteks kergitanud nisu hinda maailmaturul. On ju Ukraina suuruselt maailma kaheksas nisutootja. Foto: Wikipedia

Juba sel aastal puutub maailm kokku tõsiste toiduohtudega, prognoosib infoagentuur Bloomberg. Põhjuseid on siin mitu: Venemaa taganemine teraviljatehingust, enneolematu kuumus Euroopas ja Põhja-Ameerikas, aga ka toidutoorme suurimate tarnijate kehtestatud ekspordipiirangud.

Et hoida hinnad madalad kodumaisel turul, keelustas India juuli keskel osaliselt riisi väljaveo. India on aga riisi suurim eksportija ja see on peamine toiduaine umbes poolele maailma elanikkonnast. Samal ajal taganes Venemaa lepingust, mis võimaldas Ukrainal teravilja ohutult Musta mere kaudu välja vedada.

Lisaks tabas sel aastal maailma järjekordne El Niño periood (Vaikse ookeani ekvatoriaalses osas aeg-ajalt toimuvad vee pinnakihi temperatuurikõikumised, millel on märgatav mõju kogu maailma kliimale – toim), mis võib põllumajandust veelgi kahjustada.

Tagasi üles