Üleskutse linnadele Saatke oma väljakutsed targa linna ideekonkursile

Saarte Hääl
Copy
Foto: TalTechis asuv FinEst Targa Linna Tippkeskus

TalTechis asuv FinEst Targa Linna Tippkeskus kogub Eesti linnadelt neid painavaid keerulisi probleeme, et koostöös teadlaste ja arendajatega luua nutikaid ja teaduspõhiseid lahendusi. Targa linna ideekonkursile oodatakse Eesti linnade väljakutseid hiljemalt 30. septembriks.

Linnajuhid on oodatud ka 23. augustil veebiseminarile, kus saab täpsema ülevaate ootustest ja juhistest, kuidas ideekonkursil edukalt osaleda.

Väljakutseid kogutakse 30. septembrini. Seejärel grupeeritakse need ja kaasatakse targa linna ja tehnoloogiate eksperdid ning arendajad, et kõige kriitilisemate ideedega jätkata. Pilootprojektide koordineerimist juhib FinEst Targa Linna Tippkeskus ning projektide läbiviimiseks on kokku ligi 8 miljoni eurone eelarve.

Kogu info 2023. aasta targa linna ideekonkursi kohta leiab tippkeskuse kodulehelt.

Külle Tärnov FinEst Targa Linna Tippkeskusest selgitas: „Planeeritud haljastus, hoonete energiatõhusus ja uudsed viisid liiklemiseks linnatänavatel suurendavad positiivset mõju ja kulude kokkuhoidu linnale ja selle elanikele. Ideekonkursiga loome silla teaduse ja linnade vahele: linnadelt tuleb kaasaegne ja keeruline väljakutse, teadlastelt moodsal tehnoloogial ja andmetel põhinevad lahendused.“

Eelmise vooru ideedest alguse saanud pilootprojektid lõpetasid oma katsed linnadega juunikuus ning nendest arendatud targa linna teenuseid on linnadel juba võimalik kasutada.

Näiteks viidi Narva elanike seas läbi uuring selgitamaks välja, millised kohad linnaruumis on nende arvates meeldivad ja turvalised kui ka vastupidi, stressirohked ja ebaatraktiivsed. Selleks kasutati Heaolu diagnostika meetodit mis ühendab endas füsioloogilisi ja psühholoogilisi näitajaid. Linnaelanike heaolu diagnostika andis lisatõuke Narva linnale, et parandada oma elurajoone ja leida uusi võimalusi kodanike ja investeeringute hoidmiseks ja meelitamiseks.

Ka tänavusele konkursile oodatakse just selliseid väljakutseid, mida lahendada kaasaegse tehnoloogia ja andmetega. Näiteks kuidas suurendada prügisorteerimist, kuigi selleks on mitmeid tegevusi juba ellu viidud.

Missugune lahendus paneks vähemalt 70% linnaelanikest seda tegema? Samuti võib väljakutse olla seotud energiasäästlikkuse või kriisideks valmisolekuga, avalike teenuste planeerimisega või liikuvusega.

Ralf-Martin Soe, FinEst Targa Linna Tippkeskuse juht lisas, et üks oluline eesmärk on ka julgustada rahvusvahelist koostööd. Ta sõnas: „Kogu meie teadus- ja arendustöö on rahvusvaheline ja tahame seda tuua ka pilootprojektidesse. Käivitame pilootprojektid Eesti linnadega ja nende partneriks otsime välismaa linnu, kes seisavad sama väljakutse ees. Nii otsime väljapääsu laiemast probleemist ja loome lahendusi, mida linnadel on päriselt vaja.“

Tegemist on kolmanda targa linna ideekonkursiga, mille eesmärgiks on 2024. aasta novembris käivitada neli olulist pilootprojekti. Ideekonkursile on oodatud kõikide linnade väljakutsed, hoolimata linna suurusest ja senisest kogemusest innovatsiooni- ja pilootprojektides osalemisega.

Pilootprojektide elluviimist rahastab Euroopa Regionaalarengu Fondi ning Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi rahastatav projekt "Targa linna tippkeskus".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles