MAAILM Milline keel on maailma vanim?

Urmas Kiil
Copy
VANIM: Kõige varasem teadaolev kirjalik tekst on tehtud kiilkirjas. Kiilkiri oli kasutusel Mesopotaamias, selle moodustasid mõistemärgid, mis vajutati kirjutuspulgaga pehmesse savisse. See kiilkirja näide on Pärsia valitseja Xerxes I (elas u 519–465 eKr) kuninglik kiri, mis on kirjutatud vana-pärsia, elami ja babüloonia (akadi keele dialekt) keeles.
VANIM: Kõige varasem teadaolev kirjalik tekst on tehtud kiilkirjas. Kiilkiri oli kasutusel Mesopotaamias, selle moodustasid mõistemärgid, mis vajutati kirjutuspulgaga pehmesse savisse. See kiilkirja näide on Pärsia valitseja Xerxes I (elas u 519–465 eKr) kuninglik kiri, mis on kirjutatud vana-pärsia, elami ja babüloonia (akadi keele dialekt) keeles. Foto: Wikipedia

Teadusmaailmas käib tuline vaidlus selle üle, milline keel võib pretendeerida vanima keele staatusele, kirjutab ajakirjanik Lucy Tu USA teadusajakirja Scientific American (SciAm) veebilehel ilmunud artiklis.

Meie planeedi elanikud kõnelevad tuhandetes keeltes. Kuid tänaseni on küsimus, millal täpselt töötasid inimesed välja kindla ja korrastatud ülesehitusega suhtlemissüsteemi, mis oli omane vaid mingile konkreetsele piirkonnale?

Teadlaste väitel on kaasaja maailmas kasutusel veidi üle 7100 keele. Paraku on aga ligi 40 protsenti neist kõnelejate arvu pideva vähenemise tõttu väljasuremise äärel. Mõnda keelt räägib vähem kui 1000 inimest, samas kasutab aga üle poole maailma elanikkonnast ühte 23 levinumast keelest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles