Muhu uudissed Muhulastel oo toolivuasta – "Võta istet!"

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: secure.pmo.ee

Ikka terit neh! Kangesti moodis oo igale voastale oma nimi ja väljund otsida viimsel aal. Sie vuasta oo Eestis kuulutatud välja, et oo kultuuririkkuse vuasta. Neh, kui ma siikohtas mõtle, siis meitel Muhus oo küll tulise rikas kultuur just igast otsast.

Võta sa laulmine või pillimäng või tants või miskitsorti näputüö. No iseäranis viimase kohta suab kohe julgesti ütelda, et sellega oo küll muhulased terves muailmas esirindas. Nii uhkeid roosit pätte ep tehta küll kuskil mõjal mitte. Ja siilikuaiasid kua. Kohe kindel.

Ja mis iseäranis moole kõege änam passib, et muhulased oo akan julgema oma kielt rohkem riaki. Neh, paljuke seda änam järel oo. Suuremad osa muhu kielest ep mäleta änam masu kahessakümnesedkid. Nie said ju kuoliaegas juonlavaga vastu näppusid, kui äkist mõni murdekielne sõna jutu sisse tulli. Aga ojab siis seda vähästkid au sihes ja riagib niipalju, kut kiegid julgeb ja oskab.

Ja muhulastel oo sedakorda üks vuasta viel. Toolivuasta – "Võta istet". Kuulukse, et Paenasse Ansuvälja Eva-Lisa olli masu esimene, kis nõukse mõtte piale tulli, et muhulaste istmete pärandit tuleks ikka veartusta. Ja Simiste Niinesalu Rein olli kohe kampas, et tema tieb siis puutüötubasid. Et lähäb lahti selle vuasta sihes üks suurem istmete tegu. Ja Koguva Loasu Kadri pakkus otseti välja, et tuleks istmete näitus kua korralda ja sialt siis jõudis jutt masu Nabi Reinu kaudu muuseumi välja ja nüid siis oogid oodata, et muhulastel tuleb toolivuasta.

Ja nüid maa siis õika maha, et kis täiks oma Muhu istmeid näitusele anda, siis oo kohe kaks võemalust. Kenasid terveid istmeid oodetse muuseumi ja nõuksi väetid ja lagun istmeid, mis pirekse tahaks tohterdamist, nie võib mureta pakkuda Pärandikuolile. Sialt suab siis isegid nõu ja abi, kis tahab oma lagun istmeid paranda. Eva-Lisa aavitab pehmeid kohti ja Linnusse Vaarika Janek ja Tamse Allika Jaan nõuksi puisemaid osasid terveks tohterda.

Neh, et kui mineva vuasta olli liikumise vuasta, siis oogid sievuasta paras aeg istet võtta ja jalga puhata.

Neh, et kellega siis oo paslik riaki, et mool oo kodu iste ja ma annaks teese korraks näituse piale küll? Muuseumist ikka Meelisega ja Pärandikuolist Kadriga ma arvaksi. Ja Nabi Reinu puole võib mudud igal juhul püörduda, sest ta oo just mõlemis kohtas natukse asjakarp.

Vat sõuksed luod. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles