MUHU UUDISSED "Juhan ja vennad"

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit, neh! Naad seda Tooma Juhanit kippuvad sial ülemual kangest` õoma viimsel aal. Neh, kena oo sõukstel inimestel ju tooduta küll, kis põle seitsmekümne viie vuasta iest viel nelja viisaastaku plaanide sihes kua oln mitte oma ilma tulekuga.

Tiagid midad selle aa elust, aga nüid oo tulised targad. Kuule, tehku ete just mis tahes. Kui ikka elus inimestest änam jõud üle ep köi, siis võetse surnud ette. Nie ep sua ju änam oma iest sõnekestkid kosta mitte.

Meite muuseumil oo easte mieles, et Juhanil oo pühabe sünnivuastapäe. Ja mudud laupa seda siis tähistatse kua pissitassa. Kellu kahestteistmest oo Tooma väravamulkus kokkusuamine. Neh, mälestatse Juhanid ja pärast avatse taa venna, Mihkel Muuli, stend kua. Ja Eda piab ettekande "Juhan ja vennad".

Vuata nõukstel kangetel toodutajatel tasuks küll kuulama ja vuatama tulla. Ariksid ennassid natukse. Suaks näituseks tiada, et Juhan Smuuli puolvend, Mihkel Muul, olli Vabadussõja aegas suomusrongi pial ja 45. vuastal ta viidi Venemuale vangi ja sõnna, õigetõeste küll tükkis Mordvamuale, ta jähigid. Ja Juhani teene puolvend, Jüri Muul, olli masu Riia linnas luteriusu kirguõpetajaks. Neh, nie vennad ollid sündin enne, kut nende isa, Tooma Juri, Juhani ema omale naeseks võttis. Vat sõuke lugu oo selle Tooma Juri poegadega.

Kis Koguva ep jõva, et oo pitk tie või oo tükkis kõht tühaks läin, siis tasub seda sammat aegu, kellu kaheksteistmeks tükkis Hellamoale minna. Kultuuririkkuse vuasta puhul oo sial pelmeenitegu kuolitus. Ja kuolitaja oo ise päralt Udmurdimualt. Nüid elab mudud Talinas ja oo sial kuoliõpetajaks. Neh, udmurdimualane tuleb kuolitama, sest sõna "pelmeen" oogid tuln udmurdi kielest tükkis. Kuolituse iest küsitse raha viistesn eurut ja pensiunääride kääst viis eurut. Kätli juures tuleks mudud ennassid enne kirja kua anda. Suaks umbest aimdust, palju rahvast tulemas oo.

Nädalivahetusel oo Muhus muudkid põnevad. Pühabe võetse kätte ja minnasse kuipides kaudu jääd Viirelao piale. Kellu kümnest omingu oo kokkusuamine Liiva turu juures ja sialt siis pannasse mudud aututega ikka merele lisemale. Kis tahab, võib uisuravad kua likki võtta. Sedaviisi oo viel ete uhke paaruta. Ja sial suab jalad easte sojaks. Nõnna et Muhuse tagasi jõudes oo just paras Liivale tansitundi minna jälle. Siis oo juba masu kolmas kord.

Ei neh, olga ning ja olge ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles