JUHTKIRI Vajame rohkem hulle unistajaid!

Saarte Hääl
Copy
Audla mõisahoone aina laguneb.
Audla mõisahoone aina laguneb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

See, mida teeb noor saarlanna aastakümneid kõigi silmade all laguneda lastud Audla mõisa heaks, on imekspandav. Samal ajal, kui muinsuskaitse tegeleb, hambad ristis, Kuressaare vanalinnas asuva kunagise leivakombinaadi kivimüüri kaitsmisega, laguneb Saaremaa ja Eesti ühe unikaalsema arhitektuuriga Audla mõis iga nädala ja päevaga üha enam. Kaotades seinu ja lagesid, kuniks sellest pole järel enam midagi.

Kuna hoone on aastaid olnud eikellegi oma, on muinsuskaitse vaid käsi laiutades probleemist mööda vaadanud. Pole ju kellelegi ettekirjutust teha.

Õnneks on meil tublisid inimesi, kes oskavad näha ajalooliste hoonete tõelist väärtust ja teevad kõik selleks, et jäädvustada ajalugu enne, kui see vaid mälestusteks muutub, nagu tegi Marju Pilv koostöös geodeesiaettevõttega 3Di läinud nädalal Audlas. Oleks rohkem Marju-suguseid hakkajaid, ei oleks muinsuskaitset vajagi.

Kellel aga tekkis Marju tegemistest lugedes huvi mõisahoonesse uudistama minna, siis seda ta ei soovita. Hoones on palju salakavalaid kohti, kus justkui tundub, et lagi ja põrand on korras, ent tegelikult toetub laes olevale mädale puittalale kivimüür, mis võib ühel hetkel alla kukkuda.

Siiski saavad kõik huvilised Audla mõisaga tutvuda oma kodust virtuaalreaalsuse abil, kuna hoonest valmis nii seest kui väljast 3D-mudel. Tere tulemast Audla mõisa. Virtuaalselt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles