MAAILM Noor paremäärmuslane võib tõusta Prantsusmaa peaministriks

Urmas Kiil
Copy
IMELINE KARJÄÄR: Jordan Bardella kiiret tõusu võib isegi võrrelda Napoleon Bonaparte’i kiire karjääriga. Kui prognoosid täituvad, saab 28-aastasest Bardellast peaminister, Napoleonist sai kindral, kui ta oli kõigest 24-aastane. Pildil esineb Bardella Euroopa Parlamendis Strasbourg’is.
IMELINE KARJÄÄR: Jordan Bardella kiiret tõusu võib isegi võrrelda Napoleon Bonaparte’i kiire karjääriga. Kui prognoosid täituvad, saab 28-aastasest Bardellast peaminister, Napoleonist sai kindral, kui ta oli kõigest 24-aastane. Pildil esineb Bardella Euroopa Parlamendis Strasbourg’is. Foto: Wikipedia

The Economist: Jordan Bardella on tasakaalukas, sotsiaalmeedias väga osav, ent samas ka mõnevõrra mõistatuslik.

Veel kümmekond aastat tagasi oli Jordan Bardella teismeline poiss, kes vabal ajal mängis videomänge. Nüüd võib aga 28-aastasest noormehest, kes on paremäärmusliku Rahvusliku Liidu (Rassemblement National ehk RN) president, saada Prantsusmaa uus peaminister. Kui nii läheb, saab temast Prantsusmaa ajaloo noorim valitsusjuht, kirjutab Briti nädalakiri The Economist.

Homme, 30. juunil toimub Prantsusmaal parlamendivalimiste esimene voor. Teine voor leiab aset nädal hiljem, 7. juulil. Kui uskuda prognoose, saab Bardella erakond piisavalt hääli, et moodustada uus valitsus. Paljude vaatlejate arvates on paremäärmuslaste kauaaegse juhi Marine Le Peni noore favoriidi kiire esilekerkimine tänapäeva Prantsusmaa poliitmaastiku üks suuremaid üllatusi ja imesid.

Tagasi üles