Suure Tõllu piltmuistend võtab ilmet

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
AITÜMA, VÄGIMEES! Ats Nukki pildil on episood, kus Tõll tuli saarlastele appi ja aitas vaenlased minema lüüa. Pärast taplust teevad saarlased talle ettepaneku Saaremaa vanemaks hakata.
AITÜMA, VÄGIMEES! Ats Nukki pildil on episood, kus Tõll tuli saarlastele appi ja aitas vaenlased minema lüüa. Pärast taplust teevad saarlased talle ettepaneku Saaremaa vanemaks hakata. Foto: ATS NUKKI

Suure Tõllu lugude piltmuistendi ettevalmistamine on sealmaal, et raamatu kondikava on koos ja kunstnik Ats Nukki ka vägimehe väljanägemise paberile pannud.

“Kunstnikuga käib usin raamatu joonistamine ja ka Tõllu välimus hakkab välja kujunema,” ütles raamatu koostaja Raoul Annion. Vägimehe pikkust paika pannes arvestati tema sõnul muistendites enim levinud numbritega 5–7 sülda ehk keskmiseks pikkuseks võeti siis umbes kümme meetrit. Loo juures olev pilt on Annioni sõnul veel n-ö toorik ehk lõpuni viimistlemata. Sellele lisandub veel detaile – mingid iseloomulikud mustrid, mõõga nupp, sõled ja riietus vaadatakse veel täpsemalt üle.

Tõllule visuaalse kuju andmine on üks asi. Piltmuistendi koostajate teine mõte on ka saarlasi ettevalmistustöödesse kaasata. “Et selgitada välja, millised on saarlaste jaoks tähtsamad kohad ja lood – kuni selleni, et me tuleks lausa ise kohale oma silmaga vaatama ja pildistama. Eesmärk on võimalikult hea tulemus saada,” rääkis Annion.

Kõik muistendi pildid sünnivad projekti vedaja ja kunstniku tihedas koostöös. “Suure Tõllu” raamatu joonistab kunstnik Ats Nukki, kes tegi ka pilteepose “Kalevipoeg” kolmanda osa kunstnikutöö. 

"Töö käigus oleme hulgaliselt huvitavaid materjale leidnud."

- RAOUL ANNION

“Iga pildi joonistamine on meil väga täpselt läbi mõeldud ja töömahukas protsess. Minu roll on paika panna kõik pisimadki detailid. Näiteks Tõllu täpne suurus, välimus, igasugused ümbritsevad asjad, ajastule vastavad kombed, samuti mis toimub, kus täpselt toimub jne,” selgitas Annion.

Ta märkis, et kunstnik saab temalt tekstid ja seletused, mille põhjal teeb esialgse kavandi. “Siis vaatan asja üle ja annan omapoolseid soovitusi, tema lisab jälle oma nägemust juurde ja seda kõike nii kaua, kuni mõlemad lõpptulemusega rahule jääme,” kirjeldas Annion tööprotsessi.

Raamatu valmimise kohta ütles koostaja, et loomingulise töö kõige suuremaks vaenlaseks on aeg ja igasugused tähtajad. “Kuid ilma tähtajata ka ei saa. Töö käigus oleme hulgaliselt huvitavaid materjale leidnud, mida tahame raamatusse sisse joonistada. Sel aastal joonistame hoolega ja proovime nii palju kui võimalik saarlastega suhelda, käia kohtasid üle vaatamas ja koguda veel lugusid,” rääkis Annion. Kõvade kaantega A4-formaadis raamat peaks trükivalgust nägema 2021. aasta lõpus.

Huvilised saavad projekti kohta infot http://ajakihid.ee/suur-toll/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles