Sõrulased tähistasid Torgu kuninga Kirill I kroonimise aastapäeva

Aare Laine
Copy
KUNINGRIIGI HÜMNI LAULMAS: Nii nagu kombeks, on Tiina Jokinen, hümni autor Peeter Vähi ja rahapaja hoidja Mart Puusepp hümni lauldes püsti tõusnud.
KUNINGRIIGI HÜMNI LAULMAS: Nii nagu kombeks, on Tiina Jokinen, hümni autor Peeter Vähi ja rahapaja hoidja Mart Puusepp hümni lauldes püsti tõusnud. Foto: Aare Laine / Saarte Hääl

"Torgu kuninga Kirill I kroonimise aastapäeva tähistamisega austame ja mälestame ka Leevi Hängi, kuningriigi loomise idee väljapakkujat," rõhutas pühapäeva pärastlõunal Sääre tuletornilinnakus kuningriigi vardja Kaupo Vipp. 

28 aastat tagasi septembris nõustus Kirill Teiter, toonane riigikogu liige kuningriiklaste erakonnast, Sõrve taastamise ja arendamise seltsi ettepanekuga astuda vastloodud kuningriigi troonile. Pidulik kroonimistseremoonia toimus 28. novembril 1992. aastal. Kuningriiki oli vaja Torgu valla õiguste taastamiseks. 

"Sõrve seltsi eestvedaja Leevi Hängi idee oli kasutada kuningriiki Taga-Sõrve inimeste kasuks. Idee oli ühtlasi humoorikas ja samas ülimalt provokatiivne. Täpselt nii peabki hea Sõrve nali välja nägema," tõdes Vipp. 

Aastapäeval rõhutati, et hoolimata ajaloo hammasrataste julmast järamisest on sõrulased kindlalt oma maalapile püsima jäänud. "Me ei luba oma maanurka ega kogukonda olematuks muuta," edastasid kokkutulnud sõnumi. 

Kohal oli ka Torgu kuningriigi hümni autor, helilooja Peeter Vähi, kes tundis heameelt, et tema looming on leidnud tee sõrulaste südameisse. Hümni esitati ka seekord ja hiljaaegu mängiti seda Saaremaa kolme päeva jooksu Sõrve etapi võitjate autasustamistseremoonial.  

Vardja Kaupo Vipp ja kuningriigi aumärgiga tunnustatud Leo Filippov rääkisid huvitavaid lugusid nii Sõrve meeste merereisidest, naiste käsitöö meisterlikkusest ja paljust muust. 

Seltskonna võõrustaja, tuletornilinnaku omanik Andro Roosileht tutvustas oma valdusi ja rääkis tulevikuplaanidest. 

Kuningriigi rahapaja ülem, Ohessaare pankur (maakodu Ohessaare pangal) Mart Puusepp, kes on teatavasti maailmas ainus faleristika ehk ordeneid, medaleid ja märke uuriva numismaatika haru kõrgeima aumärgi omanik, tutvustas kuningriigis käibelolevaid münte, rääkides ka nende saamisloo. Teenekas laskesportlane, laske-

spordi aktivist ja kaitseliitlane ütles, et kuningriigi üritustest püüab ta alati osa võtta. "Siia ei saa lihtsalt tulemata jätta," nentis oma armsa sülekoeraga Säärele sõitnud Ohessaare küla mees, kes laskesporditreenerina tegutseb Tallinnas. 

Peeter Vähi kaasa Tiina Jokinen oli piduliku sündmuse puhuks Sõrve rahvariided selga pannud ning peolauas istudes tundsid Tiina ja Peeter end väga koduselt. "Tulime siia teatud ärevusega. Koduski tuli selleks ettevalmistusi teha  kook ja pirukad kaasa pakkida, rahvariided selga panna. Siin on nii mõnus. Igaühel meist on midagi meenutada ja üksteisele rääkida. Saime näha videosalvestisi Sõrve elust-olust ja kuningriigi loomisest. Igati meeldejääv päev, võttis Tiina Jokinen tähtpäeva kokku. 

Kaupo Vipp avaldas lootust, et kahe aasta pärast, kroonimise 30. aastapäeval, osaleb pidustustel ka eksiilis viibiv kuningas Kirill I. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles