JUHTKIRI Üllatus maapõuest muudab ajalugu

Saarte Hääl
Copy
Kitsa tänava kivirajatis.
Kitsa tänava kivirajatis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Möödunud nädalavahetusel Kuressaares Kitsal tänaval maapõuest leitud vundament on midagi enamat kui lihtsalt jäänus kunagisest ehitisest. Vähemasti linna ajaloo seisukohast. Nihutas ju vundamendi leidmine Kuressaare kivimajade ajalugu seniteatust kümneid aastaid varasemaks. 

Siiani linna vanimaks peetud hooned Kuressaare vaekoda ja raekoda valmisid 17. sajandi teisel poolel. Kitsal tänaval uue maja ehitamiseks ettevõetud kaevamistööde käigus paljandunud kivirajatis pärineb aga 17. sajandi algusest või koguni 16. sajandi lõpust.

Kunagise vundamendi leidmine oli tõeline üllatus – kõnealust piirkonda Kitsa ja Lossi tänava vahel on ju läbi aegade peetud Lossi tänava maja tagahooviks. Pealegi ei leidu hoonest märkigi vanimal säilinud Kuressaare linnaplaanil aastast 1681 ega hilisematelgi. 

Tähelepanuväärne on seegi, et toona elasid kohalikud inimesed enamasti õlgkatustega puumajades. Mis otstarbel nelinurkse kujuga hoone ehitati, on sajandeid hiljem selgust saada keeruline, kui mitte võimatu. Kuressaare ajalugu sai aga ühe olulise fakti näol täiendust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles