POOL SAJANDIT SAAREMAA POPMUUSIKAT ⟩ Basty: vabaduseiha, mitte erootika

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KOSTJA, VELLO JA JÜRI 1971. aasta suvepäevadel.
KOSTJA, VELLO JA JÜRI 1971. aasta suvepäevadel. Foto: JÜRI TIITSU ERAKOGU

1968. aasta sügiseks oli Müstikute kidramängubuum loonud olukorra, kus erineva suunitlusega punte tekkis kui seeni pärast vihma. Plahvatuse epitsentris Kingissepa keskkoolis oli neid pea igas klassis ja omavaheline konkurents kiskus üha tihedamaks.

Sarnaselt eelmise looga ansamblist Mikserid tuleb ka tänaste peategelaste puhul alustada kunagisest Kingissepa 8-klassilisest koolist, kus 1968. aasta koolipidudel hakkasid oma pundiga moodsat muusikat mängima Tõnu Vahter, Mati Jõevere ja Levi Saagpakk. Nende tegevus nakatas ka Jüri Tiitsu ja Vello Kao. “Kõlakastiga kitarridele olid helipead alla pandud ja nii nad pläristasid, aga kuna meie Velloga olime kõvad laulumehed ja samuti igal koolipeol esinesime, siis tekkis meilgi bändihuvi,” meenutab Jüri.

Veel enne kaheksanda klassi lõppu tehti esimesed katsetused ära, täishoog saadi sisse aga Kingissepa keskkoolis. “Ansambel Alfa oli seal tegevust lõpetamas ja väga ruttu saime ühesuguste huvidega poiste pundi kokku. Klassivend Gallo Trei tundis mitmeid tegijaid. Kandvaks jõuks kujunes aga Tõnu Juhanson, kelle isa õpetas Kingissepa lastemuusikakoolis viiulit,” räägib Jüri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles