Esietendub Sander Mölderi ballett “Louis XIV – kuningas Päike”

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Sander Mölder
Sander Mölder Foto: Silver Tõnisson

Täna esietendub rahvusooperis Estonia “Louis XIV – kuningas Päike”, mille muusika kirjutasid Sander Mölder ja Timo Steiner.

Libreto autor on Tõnu Õnnepalu, balleti lavastas Teet Kask. “See on juba kolmas ballett, mis me Teeduga koos teeme. Ja seekord kasutasime võimalust ja kutsusime ta kampa sisuliselt alates esimesest stuudiosessioonist,” rääkis Sander Mölder Kadi raadio saates “Keskpäev”.

Muusika kirjutamine teosele algas juba eelmise aasta suvel. “Eks me kõigepealt võtsime aega ja süvenesime, kes see Louis XIV oli. Et miks temast üldse peaks balleti kirjutama. Siis hakkasime otsima erinevaid nurki ja motiive, mida muusikaks keerata,” meenutas Mölder. Ta lisas, et koostöö Timo Steineriga tegi teose kirjutamise küll osalt lihtsamaks, kuid vahel kippusid mõtted ka lahku minema. “Aga nagu öeldakse – üks pluss üks on ikka kolm, mitte kaks,” lausus ta.

Ballett oli Louis´ õukonnas sära ja jõukuse sümboliks. Ta ise tantsis ligi 80 balletirolli ja toetas seda kunsti heldekäeliselt. Ballett ei sisalda siiski mitte ainult säravaid toone ja õnne. Palju on ka viha, isekust, kannatust, tüdimust, jõuetust.

“Louis XIV oli suur kuningas. Aga sündis ikka imikuna ja sai lapsepõlves tunda nii ebakindlust kui ka hirmu: ajad olid segased. Noore mehena otsustas ta asja muuta, lõi Riigi – midagi seninägematut. Kõikvõimsa Riigi, mis ei pea olema ainult kardetav, vaid ka imeteldav,” kirjutas Tõnu Õnnepalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles